číslo 21/2000
vychází 9. května

Týdeník Rozhlas

V Týdeníku Rozhlas naleznete úplný program rozhlasu a televize od 15. 5. do 28. 5.


Miloš Kužvart
Foto: Jarka Šnajberková

Miloš Kužvart je ministrem životního prostředí ve vládě České republiky sice jen jedenadvacet měsíců, ale lidé ho už dobře znají a vesměs řadí k těm sympatičtějším: nejen tím, jak vypadá, ale - což je důležitější - tím, co říká. A jak. Nespílá, neponižuje, působí věcně a zároveň lidsky. Přirozeně, že i on má své protivníky a nepřátele; ani oni však nepopírají, že mu jde o věc, ne o funkci, neřku-li o koryto. Ač je vysokým politikem, dá se s ním stále mluvit jako s člověkem. Proč toho nevyužít? Rozhovor s Milošem Kužvartem čtěte zde.



Manželé HejzlaroviV polovině padesátých let na pekingské univerzitě lákala jedna ze studentek svou kamarádku dívčím trikem: "Taj-ťün, ty se musíš se mnou jít podívat na ty Evropany, jsou krásní jak američtí herci, uvidíš!" Když o něco později začaly dvě Číňanky chodit na schůzky s Evropany ve dvojicích, to už Josef Hejzlar, historik umění a budoucí sinolog věděl, že Taj-ťün maluje tradiční čínskou malbu, mistrovsky ovládá kaligrafii, že je moudrá, veselá a že ráda zpívá. Životní příběh manželů Hejzlarových si můžete přečíst na tomto místě.

tip.jpg (6675 bytes)
The Chieftains: Water From The WellChlouba irského lidu, skupina The Chieftains, má za sebou čtyřicet let činnosti a možná stejné množství vydaných desek. Doma je zná každý a o jejich tamní reputaci svědčí úcta, kterou k nim chová dokonce i vládní kabinet. Ctí je také v zahraničí, a i když jsou jejich projekty pro nadnárodní hudební showbyznys asi až příliš náročné, a tudíž hůře prodejné, účast na jejich albech se neodmítá - Sinéad O´Connorová, The Corrs, Sting, Joan Osborneová nebo Mick Jagger by o tom mohli vyprávět. O novém albu skupiny The Chieftains nazvaném Water From The Well více zde.

tip.jpg (6675 bytes)
Ospalá díraPíše se rok 1799 a New York se chystá na přechod do nového věku. Konstábl Ichabod Crane (Johnny Depp), sebevědomý mladý muž skálopevně přesvědčený o síle logiky a rozumu, vystupuje nejen proti mučení při výsleších, ale i proti duchařským představám, když přijede do zapadlé osady Ospalá díra, kam byl vyslán, aby vyšetřil záhadné zločiny - údajně bezhlavý jezdec, duch dávného bojovníka, usekává svým obětem hlavu... Tak začíná nový americký film Ospalá díra režiséra Tima Burtona, jenž nejednou zaujal okouzlujícím balancováním na hraně mezi vážnou prezentací strašidelných historek a jejich parodií (např. Mars útočí).

tip.jpg (6675 bytes)
Čínský syndromOtázka bezpečnosti jaderných elektráren byla na sklonku sedmdesátých let velmi žhavým tématem, takže není divu, že se k ní vyslovili i hollywoodští filmaři. Režisér James Bridges (1936-1993) natočil podle původního scénáře, na němž sám spolupracoval, drama televizního štábu, který se stane nechtěným svědkem hrozící katastrofy v kalifornské jaderné elektrárně. Film Čínský syndrom se stal velikým diváckým hitem a posbíral také řadu nejrůznějších ocenění. Byl mimo jiné nominován na čtyři Oscary - za mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli (Jack Lemmon a Jane Fondová - na snímku), za výpravu a za původní scénář. Žádnou sošku však nezískal. Film uvidíte v sobotu na ČT1 ve 21.15.


TÝDENÍK ROZHLAS - programový a kulturní týdeník
ředitelka: Kateřina Steinicová
šéfredaktor: Jiří Vejvoda, zástupce šéfredaktora: Milan Šefl
redaktoři: Renata Fryšarová, Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan
korektorka: Jaroslava Konášová, zlom: Danica Valentová  a Ludmila Kořínková
odbyt: Alena Dohnalová, sekretariát: Jarmila Vlásková a Jitka Králová.
Adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3
Telefony: sekretariát 22 715 036, 22 711 028, 22 712 616 (fax, záznamník), odbyt 22 713 037 (záznamník).

O    B    S    A     H

  Titulní strana
Miloš Kužvart: Dům uprostřed lesa budu potřebovat
  Příběh
Hejzlarovi - spisovatelé, vědci, manželé
  Hudba
The Chieftains zase sami doma
Dirigenti Pražského jara - Aldo Ceccato
Pražské Jaro v rozhlase
Nové zvukové nosiče
  Film a video
Broučci, Baryk, krtek a spol.
Záskok: prozření důvěřivého mladíka
Když řádí ďábelské síly
Událost
bul.gif (818 bytes) Recenze: Hudební novinky na obrazovce
  Styl
Vyspali jste se do růžova?
bul.gif (818 bytes) Rostliny a jejich magie
bul.gif (818 bytes) Psychiatr do kapsy

Drama, zábava, literatura

Nezvalovy Básně noci
Svědomí proti násilí
Krimi anekdota Eva
Kdy to bylo?
bul.gif (818 bytes) Ráje zahrad a parků
bul.gif (818 bytes) Když se kolečka manželství obrousí
  Rozhlasové tipy
Do světa lilijic
bul.gif (818 bytes) Za krále Holce
Cesta a odkaz T. G. Masaryka

  ČRo odvysílal

ZZZ - Zač je k mání milion liber?
Pavla Jazairiová-Egypt (13)
  Fonogram
Tisíc a jedna gramodeska Tino Muffa
  Televizní tipy
Milování zakázáno
Byl jednou jeden dům
 

.