číslo 21/2000
vychází 9. května

Zpět na obsah         

Televizní tipy


TELEVIZNÍ PROGRAM

Týdeník Rozhlas přináší v předstihu program těchto televizních programů: ČT 1, Č 2, NOVA, PRIMA. Z kabelových TV informuje o programu kanálů: Hallmark, Max 1, HBO, Galaxie a Discovery.

 

Úterý 16. 5.

9.20


Milování zakázáno

V komedii plné omylů se po mnohaletém od loučení setkávají v Praze tři přátelé. Osud je kdysi rozvál do všech stran a každý z nich vykročil po vlastní životní cestě. Josef Marek si jako kouzelník Marconi slušně vydělal v Americe. Emil Netušil zůstal věčným studentem. Snad nejhůř dopadl poslední z trojlístku, továrník Jan Brejcha. Ten žije sám, manželka s dcerou ho přivedly na mizinu a poté opustily. Netušil vymyslí poněkud překombinovaný plán, jak bankrotujícímu Brejchovi pomoci, a ostatní ho s nadšením začnou uskutečňovat... Ve filmu zazní waltz Pohádka mládí v podání Hany Vítové, jenž se stal okamžitě po premiéře šlágrem. Komedii natočil Miroslav Cikán a do jedné z hlavních rolí obsadil Jaroslava Marvana (na snímku).

 

Čvrtek 18. 5.

20.00


Byl jednou jeden dům

Jako je hospoda U Čerta místem, kde se obyvatelé našeho domu scházejí na kus řeči, je místní bio Ilusion zdrojem filmových zpráv z celého světa. Úryvky z tehdejších týdeníků dávají dobrou možnost začlenit všední a osobní příhody do hrozících konfliktů "velkého" světa. Je totiž září 1938, německý fašismus stále drzeji dotírá na naši republiku, v níž vládnoucí buržoazie má přirozeně největší starost právě jen o "své" majetky. A z malých českých lidí našeho příběhu se najednou, bez ohledu na dřívější různice a sousedské nesváry, stávají vlastenci. Někteří docela upřímně, jiní s trochu falešným halasným efektem. Ale hrozba fašistického nebezpečí nemůže udusit přirozenou lidskou touhu po životě a po lásce. Bio Ilusion je zároveň místem, kde takové city vznikají a sílí, což podstatně mění rodinnou situaci např. u Drvotů. Do nového života se vrhá i Anděla Hrachová (Jana Hlaváčová - na snímku)...