číslo 21/2000
vychází 9. května

Zpět na obsah         

Drama, zábava, literatura


Kdy to bylo?

"Prach starých časů, když se neuklízí, nás všechny zalehne a pravda zmizí," varuje Shakespeare. Pokud bychom to vzali doslova, mohli bychom zařadit soutěžní seriál Kdy to bylo? mezi úklidové prostředky, vedle košťat, mopů, prachovek a různých jiných "zázraků", o nichž nás denně informuje reklama v televizích. Tenhle "úklid" vykonává na stanici Praha již dvacet let, aby svým příznivcům přiblížil důležité momenty v dějinách lidstva, ony "hvězdné hodiny", jak je hezky pojmenoval Stefan Zweig.Pavel Soukup před rozhlasovým mikrofonem

Za ty dvě desítky let své existence, položil seriál otázku, jež mu dala název, již tolikrát (abychom milovníky početních úkolů a hádanek nepřipravili o radost, neodvažujeme se uvést přesnější číslo), že to může působit poněkud monotónně. Možná i proto jeho další pokračování klade i otázku jinou: Kdo to byl?

Je to tatáž otázka, kterou si denně musejí klást oni znamenití muži ve službách zákona, kteří se odvážně vydávají po stopách zločinců, a nás současně obírají o hodiny spánku, přestože výsledek je předem znám: není takový případ, jenž by Hercule Poirot, Phil Marlowe, Lew Archer, Nero Wolfe, komisař Maigret či Perry Mason, nedokázali vyšetřit.

Šéfinspektor Dewey a seržant Mitchell sice nepatří do této znamenité společnosti čmuchalů, avšak jejich příslušnost ke Scotland Yardu je zárukou, že i oni velký Crippenův případ objasní a budou si moci připít na oslavu jeho zdárného ukončení. Jsou to Angličané, zvolí proto jistě whisky (Pavlu Soukupovi a Lukáši Hlavicovi, kteří je hrají, to ovšem může být jedno, rozhlas má pro tyto příležitosti připravenou obvyklou sklenici vody).

Na soutěžících pak zůstane řešit pouze známou otázku: Kdy to bylo? Malinko napovíme - počátkem dvacátého století.

(mym)

ČRo 2 Praha, 21. května 14.04

Foto archiv