číslo 21/2000
vychází 9. května

Zpět na obsah         

Drama, zábava, literatura


ROZHLASOVÁ HRA

Krimi anekdota Eva

Český rozhlas 3 - Vltava uvede 15. května v 11 hodin premiéru rozhlasové mikrohry Eva, která byla oceněna prémií v autorské soutěži rozhlasových her. Jejího autora Jaroslava Kuťáka vám představujeme v krátkém rozhovoru.

Jak jste se dostal k psaní? Můžete představit svoji dosavadní autorskou tvorbu?
Vždycky jsem chtěl psát, přitahovalo mě to. Ale chytil jsem se teprve po roce 1990. Vůbec první povídku, kterou jsem kdy napsal,vzali v jednom německém nakladatelství do almanachu, od té doby jsem napsal sto westernových sešitů, sto delších povídek, vydal knížku minithrillerů, dvakrát získal cenu Havrana v soutěži o nejlepší detektivní povídku roku a jednu čtenářskou cenu za nejlepší western roku. Na podzim má v nakladatelství Plejáda vyjít můj první román. Jmenuje se Území trestu. Kamarád mu dal podtitul - český thriller z malého města.

Eva je vaše první rozhlasová hra. Proč jste se rozhodl ji poslat do autorské soutěže?
Láká mě žánr. Rozhlasová hra má kouzelná specifika, která jiný žánr nemá. Tak jsem si to zkusil. Chystám další hru, tentokrát trochu delší. Eva je spíš rozhlasová krimi anekdota než skutečná hra. Ale tak docela první není. Už jsem jednu podobně krátkou udal v SDR ve Stuttgartu. Přes internet.

Ve své hře pojednáváte motivy jednoho z nejtemnějších období světových dějin s nadsázkou a ironií. Užíváte tento styl i ve své další tvorbě?
Nadsázka a ironie jsou pro mě povinnou součástí pojednávaného tématu. Bez nich by mě psaní nebavilo. A kdyby mě nebavilo, pak by napsané nebavilo ani čtenáře, to mám vyzkoušeno. Oni to nějak vycítí. - Co se týče temných období, tak mě nezajímají tolik období jako spíš temno. V čase, v duši, v příběhu.

HYNEK PEKÁREK