číslo 21/2000
vychází 9. května

Zpět na obsah         

Styl


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Čajovník

Ještě než se čaj dostal do Evropy, hrál důležitou úlohu v dějinách velkých asijských národů - Číny, Japonska a Indie. Nejdříve se užíval jako vzácný lék, hlavně proti revmatickým bolestem. Ale již v 5. století se stal oblíbeným nápojem.

Čajovník čínskýNápoj z čajových lístků se připravoval různými způsoby. Nejprve se listy spařovaly, pak roztlučené v hmoždíři se upravovaly v placku, která se následně vařila s rýží, mlékem, cibulí, jablečnými slupkami, solí a kořením. Tento, pro nás značně exotický způsob úpravy čaje, se u národů obývajících vysokohorské kraje v Tibetu udržel dodnes. Druhý způsob byl naopak velmi jednoduchý. Lístky čaje se rozdrtily na jemný prášek, který se smísil bez jakýchkoli přísad s horkou vodou. Teprve v 17. století se v Číně objevuje nový způsob přípravy čaje tak, jak jej známe i my.

Z evropských literárních pramenů hovoří o čaji jako první slavný Marco Polo, který jej poznal na své pouti Čínou ve 13. století. Ale až v 17. století se čaj dostal do Evropy. Přivezli ho portugalští námořní obchodníci do Lisabonu. Uplynula však další století, než čaj v Evropě zdomácněl. Bylo to až v době třicetileté války.

Čaj obsahuje 1-5 % kofeinu, který je totožný s teinem. Ten se dříve považoval za látku odlišnou. Trpkou chuť dodávají třísloviny, kterých čerstvé listy obsahují až 12%.

Pravidla pro úpravu čaje

  1. Silice, které dodávají nápoji charakteristickou vůni, jsou látky těkavé a při příliš vysoké teplotě z nápoje zcela vyprchají.

  2. Čaj má schopnost pohlcovat jakékoliv cizí příchuti a vůně. Proto nádoby na čaj i na svařování vody nikdy nepoužíváme k jiným účelům.

  3. Čaj nesmí přijít do styku s kovem, přejímá kovovou pachuť.

  4. Čaj nikdy nevaříme, pouze spařujeme. Doba spařování závisí na druhu čaje. Čínské čaje vyžadují 4-5 minut k dosažení zlatožlutého odstínu, silné indické čaje skýtají již za 2-3 minuty tmavý nápoj těžké vůně, zelené čaje extrahujeme maximálně 3 minuty - žádoucí je barva zlatá.

Správný postup

Potřebujeme dvě nádoby. Čajovou konvici a ještě jeden džbánek. Do obou nádob nalijeme horkou vodu, aby se prohřály. Vodu vylejeme a na dno čajové konvice dáme vždy na jednu osobu jednu lžičku čaje. Přelijeme částí vařící vody. Druhou část horké vody nalijeme do vyhřátého džbánku, aby si každý mohl čajový extrakt naředit podle své chuti. Čaj necháme ustát.

Recept na osvěžující studený čaj

3 cl medu a 3 cl mléka smícháme a dolijeme čajem spařeným do zlatova. Nápoj vychladíme.

HANA UHLÍŘOVÁ

Foto archiv