číslo 21/2000
vychází 9. května

Zpět na obsah         

Styl


Vyspali jste se do růžova?

Dostatek spánku je pro naši kondici klíčový. Kruhy pod očima a unavená, klížící se víčka působí na naše okolí jako uspávací injekce a nepřidají ani našim pracovním výkonům Pokud se špatně vyspíme jednou za čas, je to podle odborníků normální, horší je to v případě, kdy se tento scénář opakuje několik nocí za sebou.

Blahodárný spánek

Při spánku dochází k útlumu nejvyšších funkcí centrální nervové soustavy, která je tak chráněna před vyčerpáním. V činnosti zůstávají pouze základní funkce organismu. Během spánku dochází ke zpracování vjemů, nabytých v době bdění, a jeho potřeba je zcela individuální. Uvádí se, že nejvíce spánku potřebujeme v období růstu a dospívání a že s přibývajícím věkem jeho potřeba klesá. Lidé, kteří se dlouho dobře nevyspali, se rychle unaví, a může se u nich objevit i mlhavé vidění. Ačkoliv nespavost se častěji vyskytuje u vyšších věkových skupin a u žen, může postihnout každého. Pro svůj společenský a ekonomický dopad je ve vyspělém světě v současnosti považována za závažný problém.

Proč někdy nespíme?

Usínáme-li až v pozdních nočních hodinách, trpíme-li přerušovaným spánkem nebo časným probouzením, měli bychom se se svými problémy svěřit praktickému lékaři. Ten by měl poradit, je-li nutné další vyšetření, nebo zda je možné přistoupit k některé z terapií. Tou nejjednodušší, ale nikoliv vždy nejlepší, je užívání léků na spaní. Někteří lékaři však pacientům s poruchami spánku nabídnou i akupunkturu, poradí jim speciální relaxační techniky nebo nejprve doporučí fytoterapii - na zklidnění a podporu spánku pomáhá odvar z meduňky a z třezalky. Poruchy spánku by se vždy měly nejprve řešit dostupnými a jednoduchými metodami a po "práškách na spaní" bychom měli sáhnout až po vyčerpání jiných možností. Jejich užívání, obzvláště dlouhodobé, může totiž způsobovat závislost.

Ve většině případů se potíže s usínáním dostavují tehdy, jsme-li příliš unavení a máme-li za sebou vyčerpávající den s řadou stresujících situací. Spánek však ruší nejen únava, ale také příliš vydatná večeře nebo naopak hladovění, konzumace většího množství alkoholu, kávy apod. Specifickou kapitolu tvoří poruchy spánku v důsledku bolestí nebo některých organických onemocnění, jejichž léčení by mělo být prvořadé.

Poruchy spánku mají řadu příčin, nejčastější z nich jsou však neuropsychického charakteru. Patří k nim i tzv. ranní pesima, kdy se člověk vzbudí ve dvě či ve tři hodiny ráno a nemůže již usnout. Dostaví-li se i nejrůznější chmury, je na místě antidepresivní léčba.

Hodinky bez ručiček

Říká se, že dospělý člověk by měl spát osm hodin denně. Ve skutečnosti je však potřeba spánku individuální a některým lidem stačí k regeneraci sil i doba podstatně kratší (tzv. hyposomnie), a proto by se vžitou představou o osmihodinovém odpočinku neměli znepokojovat. Jiní lidé mívají potřebu odpočinout si po obědě a i v tomto případě je nejlepší organismu vyhovět a řídit se svými biologickými hodinkami i v dnešním uspěchaném světě. Stačí zavřít oči a na dvacet minut se uvelebit v pohodlném křesle.

Výjimečným nárokům jsou vystaveni lidé pracující na směny - přemáhání spánku může totiž způsobit ztrátu vitality a tvůrčích schopností. Proto je v některých případech lépe uvažovat o změně zaměstnání.

Biologické hodinky člověka se řídí světlem a jejich "seřizování" má na starosti neurotransmitér melatonin. Vysoké nároky na jeho vylučování do krve jsou kladeny nejen při bdění během noci, ale také při přeletu různých časových pásem. Po cestě za oceán trvá například organismu několik dní, než svůj biorytmus přizpůsobí novým podmínkám. Lidem, kteří často cestují do dalekých zemí nebo pracují na směny, je proto možné doporučit užívání melatoninu v tabletách. U nás je však tento lék zatím nedostupný. (V USA je volně v prodeji.)

Rady nad zlato

Chcete-li být ve formě, nepřepínejte své síly a snažte se uléhat s čistou hlavou. Nikdy neuléhejte s myšlenkou, že dnes neusnete. Dostaví se nervozita, neklid a samozřejmě i problémy s usínáním. Pro zdravý spánek je nejvhodnější poloha na pravém boku.

VĚRA KEILOVÁ

A co radíme nespavcům?

  1. Choďte spát v pravidelnou hodinu a každý den zachovávejte před spaním stejné rituály.
  2. Nestřídejte lůžka.
  3. Přes den raději nespěte.
  4. Před spaním si dopřejte vlažnou koupel.
  5. Ve večerních hodinách omezte kávu, alkohol nebo kolu.
  6. Při uléhání k spánku by v místnosti mělo být šero, doporučená teplota by se měla pohybovat v rozmezí 12-24 stupňů Celsia.
  7. Nezapomínejte, že největším nepřítelem spánku je hluk.
  8. Spěte ve vyvětrané místnosti.
  9. Před spaním se zřekněte napínavé a vzrušující podívané v televizi nebo náročné fyzické aktivity.
  10. Neusnete-li do půl hodiny, je lépe vstát a věnovat se jiné činnosti.

Foto archiv