47
vychází 11. 11. 2002

Michael Kocáb
Jan Špáta
P
etr Siostrzonek
Gabriel Gössel

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv 2001   
   Nové číslo          Archiv        


Michael Kocáb


.

Voyeurem na techno party Michael Kocáb je nevyzpytatelný muzikant. Na konzervatoři studoval u Ilji Hurníka a Jiřího Ropka, pak se dal na jazz a jazzrock. Posléze psal soudobou hudbu a experimentoval v projektu Nouzové přistání. Na počátku 80. let společně s kytaristou Michalem Pavlíčkem proměnili původně jazzrockový Pražský výběr v novovlnnou rozbušku a stvořili album Straka v hrsti, jedno z nejvýznamnějších v české rockové historii. Souběžně se stal Kocáb veličinou v oblasti filmové a divadelní hudby, ovšem sametová revoluce z něj na čas učinila šedou eminenci české politické scény. "Odsunul" sovětská vojska, stal se poslancem a poté poradcem prezidenta Havla. K hudbě se v posledních letech vracel nárazově: oprášil Pražský výběr, spolupracoval na projektech Hapky a Horáčka, napsal a produkoval debutové album své dcery Natálky.
Nové album Michaela Kocába nazvané
Za kyslík asi potvrdí to, o čem se zvláště mezi fanoušky rockového Pražského výběru již dlouho s mírným zděšením šuškalo: že totiž osmačtyřicetiletý Kocáb "konvertoval" a místo rocku se začal věnovat taneční elektronické hudbě, kterou sám střídavě nazývá house music či techno. Rozhovor, který jsem s dotyčným vedl v jeho trojské vile nad pražskou zoologickou zahradou, tedy nemohl začít jinou otázkou:
.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová a Ludmila Kořínková odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Kateřina Vaňková adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Archiv