47
vychází 11. 11. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


vold.jpg (11157 bytes)ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Svět "nových Rusů"

"Máma myla Mers - tedy mercedes - ve skutečnosti v dětských knížkách je to správně Máma myla rám," předčítá mi ze slabikáře Oleg Černikov. Musím ale hned dodat, že to je takzvaný Nový ruský slabikář a že je určen pro "nové Rusy".

Mým průvodcem obchodem s neobvyklým zbožím i názvem - Svět nových Rusů - je jeho šéf. Mimochodem, ten podivný slabikář, který mapuje nejkřiklavější prvky, jimiž se vyznačují "noví Rusové" - třída ruských zbohatlíků, která se objevila po rozpadu Sovětského svazu - ten je právě vyprodán. Jako sběratelská lahůdka a vítaný suvenýr z Ruska se prvních 3000 výtisků po dvaceti dolarech za kus rozeběhlo hodně rychle. Ale zájemce o suvenýry, které jsou parodií na život ruských pracháčů a zároveň často pro svoji drahotu vítaným dárkem právě mezi nimi, najde ve Světě nových Rusů dost jiných taškařic. Porcelánového břicháče, kterého na stolici v ruské bani - tedy sauně - šlehá jakýsi pobočník větvičkami po zádech, zatímco zbohatlík mobiluje do celého světa. Malované krabičky s automobilovými miláčky nejvyšších ruských vrstev, včetně legendárního Mercedesu 600. Nový Rus v kasinu, na lyžích atd.

"Jsou to právě noví Rusové, kteří existují jako stereotyp. A právě tomuto stereotypu se snažíme smát, pokoušíme se jej ukázat v našich vtipných suvenýrech," vysvětluje mi Oleg myšlenku obchodu, který už na starém Arbatu vyhledávají i cizinci, protože o něm někde slyšeli nebo četli. Povídáme si nad šachovnicí, na které proti sobě stojí dvě mafiánské party, půvabně vyvedené z proslaveného tradičního gželského porcelánu. Lehce i já poznám, že autor proti sobě na čtyřiašedesát políček postavil slovanské a kavkazské typy. Pěšáci - to je ochranka, místo šachových koní auta, namísto věže vilka zbohatlíků ze sídlišť kolem Moskvy. Pochopitelně zmenšená. To všechno za 900 dolarů, a tak většinou končí tyto šachové hry u sběratelů v zahraničí. Ale jsou tu i dílka z dalších dílen lidové tvorby - chochlomské dřevěné malované výrobky, lakované krabičky s různými výjevy, kterými se proslavil Palech v Ivanovské oblasti. Ptám se, jestli se našli i takoví mistři lidového umění, kteří odmítli malovat na tradiční výrobky namísto výjevů z pohádek a ruských bylin auta, hráče golfu nebo "nové Rusy" v kasinu. "Samozřejmě našli, ale myslím, že toho teď litují, protože na našich zakázkách pracují jedni z nejlepších tvůrců a ti mají díky nám stálou práci," vysvětluje Oleg Černikov. Jeho favoritem je prý dřevěný malovaný osobní počítač - notebook.

A co nejvíce chtějí zákazníci? - "Nejpopulárnější jsou levné suvenýry, třeba celá série jakýchsi ochránců před různými nepříjemnostmi života. Je tu třeba ochránce před daňovou policií - porcelánová kartička s nápisem: "Daně jsem zaplatil, spím klidně." A tak mě napadá, kdo jsou podle šéfa obchodu Svět nových Rusů vlastně oni "noví Rusové" - "My si myslíme, že noví Rusové, to jsme my všichni. To znamená všichni lidé, kteří žijí v Rusku a tak či onak se uměli přizpůsobit novým podmínkám života", soudí Oleg Černikov.

Při jeho slovech jsem si ale vzpomněl, že výraz "noví Rusové" vznikl v novinách Komersant před deseti lety, a tak jsem si pro tečku tohoto příspěvku zajel do redakce deníku. A opakoval jsem otázku: Kdo je takzvaný nový Rus? - "Už neexistuje," tvrdí mi komentátor Ilja Bulavinov a přidává popis, jak takový "nový Rus" vypadal. "Velice silný, takový podsaditý, určitě v saku malinové barvy, pět zlatých řetězů tlustých jak prst a tak dále. Takoví byli." A nakonec slyším již okřídlený vtip o "nových Rusech": Jeden takový Rus říká druhému: "Podívej, koupil jsem si kravatu za 10 000 dolarů." - "Ty hlupáku," triumfuje ten druhý, "já ji za rohem dostal za 15 000!"

PETR VOLDÁN