47
vychází 11. 11. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Osádka Migu 21 hlásí jasno

Když na loňském ročníku hudebního festivalu na hradě Okoři skupina Mig 21 ukončila svou hodinovou koncertní smršť, asi se "udělalo jasno" všem, kteří s kapelou dosud neměli tu čest: k vidění a hlavně ke slyšení tu bylo jedno z nejpříjemnějších překvapení roku. Smůla je, že debutová deska, k níž se už v době konání festivalu schylovalo, nezaznamenala takové "Migy", jaké návštěvníci Okoře nechtěli pustit z pódia - na to byla až příliš uhlazená. A aby té smůly nebylo málo, za "mediálního reprezentanta" alba byla vybrána zrovna ta z nejuhlazenějších písní, titulní skladba o tom, že "snadné je žít", kterou navíc rádia neúnavným obehráváním učinila takřka nesnesitelnou.

Jiří Macháček a Tomáš PolákMožná, že výše zmíněné chyby si uvědomila i samotná skupina - každopádně je nyní nezopakovala. Na novém albu Udělalo se nám jasno je zvukově bližší své koncertní podobě a na startovní čáru druhého běhu českým showbyznysem se postavila s nesrovnatelně ostřejší písní než před rokem - skladba Tančím možná nebude selektoristům vyhovovat tak jako Snadné je žít, alespoň však nikoho neuvede v omyl.

Říká se, že pro slibné začínající kapely je klíčovým druhé album: buď potvrdí talent a naznačí vývoj, nebo se tak nestane a skupina se odporoučí. Pro druhé album formace Mig 21 však neplatí ani první ani druhá varianta. Desku Udělalo se nám jasno opět zdobí výrazný autorský rukopis kytaristy Tomáše Poláka, jehož písně opět - s větším či menším úspěchem - vtipně pointuje zručný textař a o něco méně nadaný zpěvák Jiří Macháček. Také svěží sound kapely, poučené funkem i popem, jazzem i latinou, zůstal zachován. Jenže to vše známe už z prvního alba a nic veskrze nového "dvojka" nenabízí.

"Kromě" čtrnácti nových, recesí, šarmem a především nápady prodchnutých písniček. Jiné skupiny by s takovým materiálem vystačily na tři desky, tu by přidaly verzi, tu refrén, jinde instrumentální vatu. Ale osádka Migu 21 svá alba nepřeplňuje a skladby nenatahuje, dobře ví, že přesně v jejím případě platí rčení o tom, že v jednoduchosti je síla. Také proto "Migové" nadále čeří stojaté vody středního proudu tuzemské populární hudby, také proto se nestali další kapelou, která vyhasla s první deskou. Co bude dál, to se teprve uvidí.

MILAN ŠEFL

(Mig 21: Udělalo se nám jasno. CD, 41 minut. Vyd. B&M Music, 2002)

Nové písničky skupiny Mig 21 si můžete poslechnout v sobotu 23. listopadu na ČRo 2 - Praha.