číslo 20/2000
vychází 2. května

Týdeník Rozhlas

V Týdeníku Rozhlas naleznete úplný program rozhlasu a televize od 8. 5. do 14. 5.


Jan Spálený
Foto: Martin Siebert

Jan Spálený se stále více zabydluje ve světě showbyznysu. Je čerstvým držitelem dvou cen za rok 1999: Akademie populární hudby ho ocenila v oblasti jazzu, nezávislí hudební publicisté mu udělili Žlutou ponorku za jeho zatím poslední album. Právem. Jan Spálený je renesanční člověk několika profesí a zájmů: především skvělý muzikant, multiinstrumentalista, skladatel a zpěvák; dále hudební dramaturg na stanici Český rozhlas 2 - Praha (zkusil si i televizi) a taky hudební režisér. O jeho lásce k blues, k rádiu a třeba k Rayi Charlesovi si můžete přečíst zde.



Život je to nejneúspěšnější podnikání, říká PhDr. Anna Pospíšilová, která se narodila v roce 1910 a která v tomto čísle vypráví svůj životní příběh. Zaujme nejen vzpomínáním devadesátileté paní na počátek století, ale i její nezdolná touha pomoci starým lidem. Už léta studuje metody oživování mysli starých lidí, protože "chce zbořit hradby a ulity a vrátit staré lidi do přítomnosti". Myslí na to, že za dvacet let bude třetina našeho národa v důchodovém věku.


České, ještě před pár lety bluegrassové kapele Druhá tráva, je v posledních letech lépe za mořem než doma. Už pár let si totiž někteří členové kapely dělají radost více či méně sólovými projekty. Vedle banjisty Luboše Maliny se profilovými alby může pochlubit i hráč na dobro Luboš Novotný. Po jeho samostatném debutu Radost zarmoucených z roku 1995 vydává nyní Venkow Records jeho další desku, symbolicky nazvanou Venku z trávy.


Nový film Samotáři Davida Ondříčka, k němuž napsal scénář Petr Zelenka (autor úspěšných Knoflíkářů), je dílem třicátníků o třicátnících, což ostatně tvůrci zdůrazňovali už předem. Co ale předem neprozradili, je skutečnost, že Samotáři hledají jako spousty ostatních lásku a jistoty života. Recenzi na úspěšný český film si můžete přečíst zde.


Horatio Hornblower (Ioan Grulfudd - na snímku) má za sebou první kroky na cestě k metám nejvyšším. Aby se jim však přiblížil, musí překonat ještě mnoho překážek. Ta nejbližší se jmenuje důstojnické zkoušky. A není to opravdu nic snadného vpravit si do hlavy všechny vědomosti, které od poručíka-čekatele bude zkušební komise vyžadovat. Film Hornblower - Důstojnické zkoušky uvidíte v úterý na ČT 1 ve 20 hod. Týdeník Rozhlas vám přináší pravidelně s čtrnáctidenním předstihem televizní anotace, z nichž vybíráme na stránce Televizní tipy.


O    B    S    A     H

  Titulní strana
Jan Spálený: Rozhlas mi zrychluje tep
  Příběh
Anna Pospíšilová: Život je to nejneúspěšnější podnikání
  Hudba
Sólo pro "dobráka" Novotného
Dirigenti Pražského jara
The Young Gods se vracejí
Nové zvukové nosiče
  Film a video
Starý mozek v mladém těle
Z pohádky do zámeckého parku
Samotáři hledají lásku a jistoty života
Vyrovnání se svobodou
Jiná láska
  Styl
K módě mě přivedly střelené nápady
  Malé sporty
Král s cirkusáckou jednokolejkou

Drama, zábava, literatura

Biblický příběh přivádí ke smyslu bytí
Balestriniho Malá chvála
Uprostřed nikde
Jaký bude Svět knihy 2000?
Český rozhlas a Radioservis ve Světě knihy
  Rozhlasové tipy
Bludný Holanďan
bul.gif (818 bytes) Umbrografie neboli Strašidlopis

  ČRo odvysílal

ZZZ - Ženy a maltézští rytíři
Pavla Jazairiová-Egypt (12)
  Fonogram
Profil gramofonové firmy Kalliope
  Televizní tipy
Agatha
Milenec
Dvojrole