číslo 20/2000
vychází 2. května

Zpět na obsah         

Hudba


Sólo pro "dobráka" Novotného

bookletČeské, ještě před pár lety bluegrassové kapele Druhá tráva, je v posledních letech lépe za mořem než doma. Nechuť k tomu, hrát si jen na domácím písečku, však není jediným příznakem vnitřní svobody, která ve skupině nesporně vládne. Už pár let si totiž někteří členové kapely dělají radost více či méně sólovými projekty. Vedle banjisty Luboše Maliny se profilovými alby může pochlubit i hráč na dobro Luboš Novotný. Po jeho samostatném debutu Radost zarmoucených z roku 1995 vydává nyní Venkow Records jeho další desku, symbolicky nazvanou "Venku z trávy".

Luboš Novotný je však "venku z Trávy" jen zdánlivě. I když většinu písní si napsal sám, na albu se alespoň symbolicky podíleli skoro všichni členové jeho mateřské kapely: banjista Luboš Malina vévodí náladotvorné instrumentálce Malinovka, lídr Druhé trávy Robert Křesťan je zase autorem českého textu ke skotskému tradicionálu Na Hu O Ho (zde Prostři mi plátnem). Další písní zahraniční provenience je křehká balada On monsieur?s departure, zhudebněná báseň královny Alžběty I., dílko písničkářky Phyllis Dunneové z Nebrasky. Muzikanti z Druhé trávy tuto zpěvačku, ovládající hru na dulcimer, potkali v USA, absolvovali s ní několik společných koncertů a na svých amerických turné bydleli v jejím domě. Z Ameriky desku obohatil i jeden z nejuznávanějších houslistů nové akustické hudby a akustického jazzu Darol Anger, který na pásky, zaslané mu Novotným, nahrál houslové party pro skladby Pavoučí dítě a Na skleněné housle budu hrát.

Druhá trávaProtože sám Novotný (společně s Martinem Tomáškem) nazpíval jen písničku Dilema z dílny své dávné skupiny Komise, zbývá otázka, kdo že se tedy ujal většiny zpěvu. A odpovím-li, že oním vyvoleným se nestal nikdo jiný než Vlasta Redl, jeden z tuzemských písničkářských samorostů, je jasné, že právě v jím interpretovaných Novotného písních (včetně bonusové Smutkům, převzaté z CD Radost zarmoucených), směřuje album Venku z trávy ke svým vrcholům. Stejně jako v průzračně čisté Prostři mi plátnem, které se pěvecky ujala Iva Bittová.

Vyplývá-li z předchozích řádků, že sólovka Luboše Novotného je především svědectvím o milých setkáních výjimečných muzikantů, je to tak správně. A také je o dobru. S malým i velkým "d".

MILAN ŠEFL