číslo 20/2000
vychází 2. května

Zpět na obsah         

Nové zvukové nosiče


BookletNo Doubt: Return Of Saturn
(Interscope Records/ Universal Music)

"Hudební průmysl a lidé, kteří hudbu poslouchají, mají velmi vrtkavé nálady - jeden den jste číslo jedna a druhý už pro ně neexistujete." Tom Dumont, kytarista kalifornské skupiny No Doubt, ví, o čem mluví. Když kapele po šesti letech existence v roce 1992 vyšlo první album, prodalo se ho po celých Spojených státech jen třicet tisíc kusů a připravený videoklip se stanice MTV ani neobtěžovala vzít do vysílání. No Doubt to ale nezabalili. Vedle toho, že si všichni členové skupiny dodělali univerzitní vzdělání v oborech hudba, umění či psychologie, dva a půl roku připravovali novou desku, hádali se, rozcházeli a zase scházeli. Satisfakce za deset let čekání na úspěch přišla s podzimem 1995 a s deskou Tragic Kingdom, avizovanou a zpopularizovanou singlem Don´t Speak. Alba se nakonec prodalo Gwen Stefani, zpěvačka No Doubt, kapely, které se vyplatilo "deset let potu" a čekání na úspěchna jedenáct milionů kusů a zpěvačka No Doubt Gwen Stefani se rázem stala jednou z nejobletovanějších hvězdiček showbyznysu.

Čtveřici inteligentních třicátníků však komerční mašinerie nesemlela a že No Doubt nepracují na objednávku dolarů lačných hudebních podnikatelů, dokazuje pětiletá odmlka, která po Tragic Kingdom v jejich diskografii následovala. Počkat na nové nápady se v případě novinky Return Of Saturn vyplatilo. Patnáct písniček víceméně rozvíjí postupy, vyzkoušené v předchozích hitech Don´t Speak nebo Just A Girl, stále jsou slyšet vzrušivé prvky ska, stylu, na kterém skupina začínala, leč zpěvačka Gwen je možná ještě výraznější než dřív. A přímočaré a melodicky nápadité skladby Ex-Girlfriend, Magic?s In The Makeup, Staring Problem nebo Six Feet Under se poslouchají opravdu příjemně. Kapely, jako No Doubt, Texas nebo The Cardigans, jsou velice šťastnou variantou popu přelomu tisíciletí.

 

 

BookletTomáš Kočko & Orchestr: Horní chlapci
(Indies Records)

Pražskými muzikálovými produkcemi ostřílený absolvent herectví na ostravské konzervatoři Tomáš Kočko je všestranným kumštýřem. Vedle své hlavní profese zpívá, hraje na kytaru, skládá písničky, studuje operní režii. Navíc má kapelu Orchestr, která se po vlídném přijetí na valašských hudebních festivalech a za finanční podpory města Rožnov pod Radhoštěm v loňském roce propracovala k vydání debutového alba. Obsahuje čtrnáct Kočkových písní, inspirovaných folklorními tradicemi valašského kraje a opatřených texty Ladislava Nezdařila, osobitého rožnovského básníka. Nezdařilova "zbojnická" poezie se s muzikou Orchestru, v jehož nástrojovém arzenálu nalezneme akustickou kytaru, flétny, citerový cimbál, perkuse, housle i violu, vhodně doplňuje a tato nenásilná symbióza činí z alba Horní chlapci vkusný a neokázalý hold kraji, k němuž se odkazuje.

 

BookletJana Kirschner: V cudzom meste + bonusy
(Universal Music)

Nejoblíbenější slovenskou zpěvačku současnosti představil před pár měsíci Týdeník Rozhlas obsáhlým interview. Od té doby stihla jedenadvacetiletá písničkářka živě vystoupit při předávání výročních cen Akademie populární hudby v Praze, sblížit se s Petrem Hapkou a Michalem Horáčkem ("možná dopadne nějaká spolupráce"), ale také připravit k vydání rozšířenou verzi svého druhého alba V cudzom meste. Bonusy tu představují koncertní nahrávky písní Don´t Worry, Líška a Modrá, plus duet s Miro Žbirkou Oh Me, Oh My, k mání doposud jen na Žbirkově dětském albu Songs For Boys And Girls. Letos se Jana Kirschner chystá na koncertní turné, jež by mělo vést i do České republiky, a na podzim chce vydat zbrusu novou desku. Pokud bude ještě lepší než ta poslední, pak klobouk dolů.

MILAN ŠEFL