číslo 20/2000
vychází 2. května

Zpět na obsah         

Styl


K módě mě přivedly střelené nápady

"Navrhnout můžeš cokoli, je to jako snít. Jen realizace činí z nápadu důkaz tvých vlastních schopností..." Tak to cítí pražská oděvní návrhářka Helena Bedrnová, majitelka modelového ateliéru Helly.

Helena Bedrnová ve svém modeluHeleno, sleduji vás už pár let. Máte zavedený salon, plný svých modelů, asi dvě stovky obchodních zastoupení po celé republice, šikovnou dvanáctiletou dceru, krásně střelené nápady a navíc vám to vždycky ohromně sluší. Jak to zvládáte?
Mnohdy spíš nezvládám. Problém je v tom, že navrhování modelů a umělecká tvorba s tím spojená, je diametrálně odlišná od starostí s výrobou, produkcí a vedením firmy. Během roku navrhnu a připravím pro výrobu přibližně šedesát ucelených kolekcí. Každá ta činnost vyžaduje zcela odlišný přístup. Nedovedu si představit, že bych to všechno zvládla bez pomoci své rodiny a nejbližších spolupracovníků. Moje dcera Peťka je schopná si nejen uvařit a uklidit, ale umí doma i ledacos opravit. Zvládat celou tu spoustu činností a informací mi velice pomáhá můj báječný přítel. Díky němu neztrácím nadhled a chuť zkoušet stále něco nového. Svůj pracovní tým jsem vybírala velmi pečlivě a dnes vím, že bez nich by to prostě nešlo.

Co vás přivedlo k módě?
Asi to byly hlavně mé střelené nápady. Pro mne je oděv působivým vyjádřením pocitů a možností. Ať už nás jakkoli okouzlí svou relativní krásou, nakonec vždy stejně zůstává pouhým obalem osobnosti. Proto navrhuji nejen komerční módu pro obchodní domy, ale i zvláštní, modelovou, decentní i odvážnější konfekci pro celou síť butiků v České republice. Vymýšlím také dětskou módu. Oproti té "dospělé" je hodně barevná a hravá. Velkým potěšením jsou pro mne avantgardní módní kolekce určené pro přehlídky, nebo přímo některým zajímavým osobnostem, které se nebojí odlišovat.

Do čeho se obléká návrhářka Helena Bedrnová?
Víte, já s módou přicházím denně do styku, a tak už ji někdy nenávidím. Sama si nejraději vezmu nějaké pohodlné šaty, abych nemusela nic kombinovat a vymýšlet. Mým stylem je hlavně sportovně elegantní móda, občas okořeněná extravagancí.

Šijete?
Na to bohužel opravdu nemám čas. Přesto sleduji, co je nového, vymýšlím technologie provedení jednotlivých částí modelů a dohlížím na detaily výroby.

Jaké jsou vaše modely?
Samozřejmě že při navrhování vycházím hlavně z vlastních zkušeností. Proto se snažím, aby se ženy v oblečení ode mne cítily od počátku "jako doma". Tím myslím pohodlně, přirozeně a žensky. Podle toho volím i materiály. Nejraději mám měkké přírodní a strukturní tkaniny, ozvláštněné nopky, které samy žádají o jednoduché zpracování.

Váš život je skutečně naplněn až po okraj, co byste si ještě přála?
Jako správná žena mám přání hned dvě. Reálné a nereálné. Moc by se mi líbilo, kdyby se lidé na sebe dokázali víc usmívat i ve chvílích, kdy mají pocit, že je všechno špatně. A pak bych si přála žít alespoň pět životů, protože jeden život mi opravdu připadá jako kompromis.

MARKÉTA PŘIBYLOVÁ

Foto archiv