číslo 20/2000
vychází 2. května

Zpět na obsah         

Malé sporty


Král s cirkusáckou jednokolejkou

Jedenadvacetiletý rodák z Benátek nad Jizerou MICHAL MAROŠI je předním evropským závodníkem na horských kolech, mistrem v Evropy v Dual Slalomu 1998 a vicemistrem Evropy v téže kategorii pro rok 1999. Vedle Dual Slalomu (závod dvou jezdců ve dvou paralelních drahách délky 200-400 metrů) závodí také ve Sjezdu (závod jednotlivců na převážně přírodní trati délky 2-5 kilometrů). Na kole jezdí od sedmi let, horským kolům se věnuje od roku 1996. Je milovníkem dalších atraktivních sportů, snowboardingu a skateboardingu, rapové a hip-hopové muziky. V loňském roce byl Českým svazem cyklistiky vyhlášen Králem české cyklistiky v kategorii horských kol. V absolutním pořadí skončil třetí.

Jak se cítíte jako "cyklistický král"? Nebo spíš: Jaký význam pro vás mají podobné ankety?
Cítím se pořád stejně, nepřikládám tomu žádný velký význam. Když někomu řeknu, že jsem "král cyklistiky", bude se mi akorát smát. Ankety jsou příjemným, ale nijak zvlášť důležitým oceněním výsledků.

Loni jsem na horském kole najezdil 1200 kilometrů. Na amatéra to jde, ne? Ale teď vážně... Kolik jste najezdil vy?
No, protože jsem začal jezdit kromě horského také trochu na silničním kole, tak jsem najel něco kolem 7000 kilometrů. To je můj dosavadní rekord...

Jste prvním člověkem, který na horském kole absolvoval bungee jump. Nebylo to "o zdraví"?
Rozhodně jsem nějaké zábrany měl, ale věděl jsem, že kluci od K. I. Bungee Jump to mají "v ruce". Věřil jsem jim, proto jsem velký strach neměl a nakonec to dobře dopadlo. Dal jsem si to asi patnáctkrát a musím říct, že to bylo to nejlepší, co jsem na kole vyzkoušel.

Prý se doma bavíte jednokolkou vlastní výroby. Jak si ji mám představit?
Je to ta klasická cirkusácká - taková sranda. Z hospody bych na tom domů nejel.

Proč máte smlouvu zrovna s firmou Author? Je to vážně nejlepší kolo, kolo "ze kterého neslezete"?
Celé týmové zázemí se zdálo být na profesionální úrovni, proto jsem se rozhodl pro úplně nový tým Author - RB - Škoda Auto. Materiál, který pro přípravu a závody používám, musí být na špičkové úrovni a to rámy RB i kola Author jsou.

Čeho chcete dosáhnout v roce 2000?
Poprvé se jede oficiální Mistrovství světa v Dualu (závod dvou jezdců v jedné dráze délky 200-400 metrů - pozn. M. Š.). Bylo by příjemné zaútočit tam na medailovou pozici a ve Světovém poháru se držet mezi předními světovými jezdci.

MILAN ŠEFL