číslo 20/2000
vychází 2. května

Návrat na úvodní stránku         

Film a video


Jiná láska

Je řada filmů, které se více či méně úspěšně zabývají tematikou postižených lidí. Mezi ty zdařilé, jež se navíc dokážou podívat na tuto problematiku s laskavým úsměvem, patří americká komedie "Jiná láska" (The Other Sister), kterou pouze na kazetách distribuuje Warner Home Video.

Carla je mladá dívka, která právě opouští ústav pro duševně choré. Vrací se k rodině, zejména pak k matce, se smíšenými pocity - neboť to byla kdysi právě ona, která se svým upjatým maloměšťáckým způsobem života podepsala na dceřině duševním stavu. Její potřeba řídit životy členů celé rodiny a mít vše pod přísnou mravní kontrolou se až osudově střetává s Carlinou bezprostředností a touhou začít žít svůj, byť trochu handicapovaný, svobodný život. Přes nejrůznější překážky a matčinu tvrdohlavost se jí to - také díky prvnímu důvěrnému příteli - začíná dařit.

Filmu vévodí vedle solidně vystavěného duchaplného scénáře (který si režisér Garry Marshall - tvůrce mj. Pretty Woman - napsal sám spolu s Bobem Brunnerem) především hlavní představitelka Carly - Juliette Lewisová (ostatně, své mimořádné nadání předvedla mj. v už u nás promítaném filmu Olivera Stonea Takoví normální zabijáci). Jejímu náročnému partu zaostalé dívky skvěle sekundují Giovanni Ribisi jako její rovněž postižený přítel a Diane Keatonová v roli dominantní, svéhlavé matky. Kdo má rád chytrý a vtipný nadhled ve věcech, které mnozí považují za nedotknutelné, nepochybně se u tohoto filmu dobře pobaví.

(ska)