20
vyšlo 5. 5. 2003

Ivan Moravec
Petr Voldán
Z
deněk Velíšek
Gabriel Gössel

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv   
   Nové číslo          Archiv       


Ivan Moravec


.

Malí mluví o sobě, velcí o těch druhých Letošní festival Pražského jara nabízí hudebním labužníkům ojedinělý zážitek - recitál Ivana Moravce, jednoho z nejlepších klavíristů všech dob. Před časem se tento "básník klavíru", jak bývá v zahraničí označován, ocitl jako jediný český interpret v prestižní edici vydavatelství Philips věnované velkým klavíristům 20. století, mezi takovými legendami klavíru jakými byli a jsou Paderewski, Horowitz, Rachmaninov, Rubinstein, Richter a další. Za tuto poctu Ivan Moravec nepochybně vděčí nejen svému velkému talentu, ale především nepředstavitelné píli. Pověstná je jeho preciznost a neobyčejně krásný tón, který na nástroji dovede vytvořit.
Na schůzku s naším nejlepším pianistou jsem tedy šla s pořádnou trémou. "Jsem obyčejný člověk", uklidnil mne pan profesor Ivan Moravec. Rozhovor však vznikal obtížně. Slova chvály uvádějí tohoto umělce viditelně do rozpaků a na každou trochu osobní otázku odpovídá vyhýbavě - většinou převede řeč na výkony jiných hudebníků .Při nedávném turné Ivana Moravce v USA to poznala i moderátorka jedné besedy, kterou měl náš pianista s publikem. Komentovala to slovy: "Malí mluví o sobě, velcí o těch druhých..."
.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Eva Hulešová adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Archiv