20
vychází 5. 5. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Před svatbou ne!

Komedií z rodinného či partnerského prostředí je celá řada. Před svatbou ne! (The Heartbreakers) z roku 2001 je z rodu těch, které si drží celkem slušnou laťku až do konce. Na kazetách VHS i DVD ji nabízí společnost Magic Box.

"Zlomí vám srdce a seberou peněženku!" - takto poněkud lacině láká diváky reklamní slogan. Příběh filmu je přesto o něco pestřejší a vrstevnatější. V režii Davida Mirkina se rozvíjí zdánlivě banální den přitažlivé Angely Nardino, jež ovšem za chvíli řekne před oltářem své "ano" sukničkářskému majiteli autoopravny Deanu Cumannoovi. Jenže svatební noc se její vinou moc nevyvede, a tak pouhých sedmnáct hodin po obřadu novomanželka přistihne Deana s jeho sekretářkou Wendy. Vypukne scéna, která je vzhledem k čerstvosti svazku celkem pochopitelná. Angela však reaguje možná příliš dramaticky - požaduje okamžitý rozvod. Celý akt stojí zoufalého nevěrníka třicet tisíc dolarů a navrch i luxusní nový vůz. Pobledlý exmanžel, jenž se kaje za svůj nešťastný první zálet, netuší, že se stal právě obětí podvodu. Angela je totiž Wendina matka, obě se ve skutečnosti jmenují úplně jinak a muži? Na těch obě rafinované podvodnice zajímají jen bankovní konta. Ale na každého jednou dojde...

V roztomilé situační komedii nejde o nijak výjimečně promyšlenou legraci, ale s citem zvládnuté řemeslo. Příjemný, vtipný scénář využívající postřehů z manželského života a povah ctižádostivých žen, lehká režijní ruka. Své komediální party si s gustem užili všichni hlavní protagonisté. Sigourney Weaverová jako Angela, Jennifer Love Hewittová jako Wendy i Ray Liotta v roli podvedeného manžela.

(ska)