číslo 14
vyšlo 27. 3. 2006

Iva Pekárková
Jan Špáta
Petr Koudelka

 

Nové číslo    Archiv 
   Nové číslo          Archiv   


 

Iva Pekárková

Taxi New York - Praha - Londýn

JANA CIMBUROVÁ, Foto JARKA ŠNAJBERKOVÁ

Podle jedné z internetových encyklopedií je autorkou "známou svým dobrodružným životem". A já přitom sedím naproti ženě, která má úplně obyčejné starosti se stěhováním. "Klidně přijďte," říká odevzdaně na mou žádost o rozhovor, "aspoň mi pomůžete vyklízet byt." V  Praze prožila po návratu ze Spojených států devět let. Tenkrát, v  roce 1997, přijížděla jako úspěšná autorka tří románů, z nichž první - Péra a perutě (1989) jí vydalo proslulé Škvoreckého nakladatelství 68 Publishers. Z Ivy Pekárkové, narozené v  roce 1963, se stala emigrantka ve třiadvaceti letech. V  době, kdy měla za sebou skoro celé studium na přírodovědecké fakultě, ale také krušná léta strávená s  umírající maminkou. Odešla hledat svobodu a procestovala kvůli tomu půl světa. Cestopisy, které o svých výpravách vydala (Třicet dva chwanů, Do Indie kam jinam, Najdža hvězdy v  srdci a Šest miliard Amerik) stejně jako romány (kromě prvotiny ještě Kulatý svět, Dej mi ty prachy, Gang zjizvených a Můj I. Q.), vypovídají víc než o cizích krajích o křehké duši jedné silné ženy a o různých podobách svobody.
A tak jdu pomáhat se stěhováním. Láká mě představa vidět balit člověka, který strávil dva měsíce v Indii s  jedním batohem?
>>

T ý d e n í k  R o z h l a s  -  p r o g r a m o v ý  a  k u l t u r n í   t ý d e n í k
ředitelka:
Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová, Petra Míková odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Eva Hulešová adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah čísla:

  Titulní rozhovor

  Jak to vidí

  Jak to slyší

  Televizní glosář

  Tipy Týdeníku

  Rozhlas Plus

  Frekvence

  Archiv

  Optimalizováno pro MSIE 6.0