Zpět na titulní stránku

číslo 14

Zpět na titulní stránku

vyšlo 27. 3. 2006

Nalaďte si


SCHŮZKY S LITERATUROU

Neděle 19. března, Český rozhlas 3 - Vltava, 20.20

Temný román Jáchyma Topola

Nový román Jáchyma Topola, nazvaný Kloktat dehet, přitáhl během podzimu a zimy 2005 pozornost čtenářské veřejnosti i literární kritiky. Topolův výrazný rukopis byl kritizován i chválen, nadšeně přijímán i opatrně posuzován. K    široké obci těch, kdo román ocenili, se nakonec připojil i hlas účastníků ankety Lidových novin a Kloktat dehet se stal Knihou roku 2005.

Jáchym TopolKloktat dehet rozhodně nepatří k    románům, jakých se za rok vydá tucet. Výrazné je už jeho výtvarné provedení - nakladatel Viktor Stoilov věnoval vydání knihy velkou pozornost a ilustracemi text doprovodil Juraj Horváth - ale to nejzajímavější čeká ty, kdo knihu otevřou. Hlavní hrdina Ilja vypráví na více než dvou stech stranách svůj příběh o dětství za komunismu, o dětském domově, a posléze i o válčení a diverzantství. Dějem knihy proskočí Alexandr Dubček, ruští vojáci z osmašedesátého, ale také řeholní sestry, mořská panna a tajemné dračí vejce. Imaginace Jáchyma Topola dává v  knize jiný směr českým národním dějinám po srpnu 68 a provádí i sirotka Ilju epizodami, které rozhodně nepředstavují dějová klišé z příběhů o dospívajících chlapcích.

V  úvodní části román Kloktat dehet evokuje atmosféru rudé čtyřicetiletky v  prostředí českého venkova. Do dětského domova ve vesnici Siřem jakoby ozvěnou doléhají velká hesla a mýty, podlosti i hrdinství. Posléze se z románového vyprávění vyvine de facto válečný příběh, během něhož sledujeme putování tankové kolony vzbouřenými Čechami. Uprostřed každodenních potyček, přepadů, doplňování potravin a čtení map řeší Topolův dětský hrdina svou klíčovou otázku - kdo vlastně jsem? Ke komu patřím? Přes všechno drastické, co se v románu odehrává, najde Ilja svou odpověď a rozhodne se k    návratu domů. Text se tak uzavírá skutečně topolovsky: koncem nejspíše šťastným, nikoliv však neproblematickým.

Pořad Schůzky s  literaturou, v  němž se s  tímto pozoruhodným románem seznámíme, připravila, s  autorem hovoří a komentář čte Klára Lukavská. V  režii Hany Kofránkové účinkuje Michal Zelenka.

(mk)