Zpět na titulní stránku

číslo 13

Zpět na titulní stránku

vyšlo 20. 3. 2006

Nalaďte si


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Pátek 31. března, Český rozhlas 2 - Praha, 20.05

Silvestr je zase tady! A taky apríl!

Pokud jste, vážení a milí posluchači, neměli možnost 31. prosince poslouchat tradiční silvestrovský mnohahodinový zábavný pořad, určitě uvítáte, že vám některé jeho části nabídneme v tradiční repríze. Když byl skutečně poslední den roku, začínal náš hlavní zábavný program v devatenáct hodin. Teď, při jeho opakování, budeme začínat až ve dvacet hodin. Což znamená, že silvestrovskou půlnoc oslavíme až hodinu po té půlnoci skutečné. A to už bude 1. dubna, čili apríl. Je to vlastně zdokonalení služeb veřejněprávního rozhlasu. Výhoda spočívá v tom, že si můžete dávat velice náročná předsevzetí: že zhubnete, budete sportovat, přestanete kouřit atd., atd. A pak jednoduše řeknete: apríl. (Jen musíme doufat, že redakce zábavy, slibující nám několik hodin humoru, také nebude nakonec volat, že to byl apríl.)

Najít největšího lázeňského šviháka v Třeboni nebylo pro Miroslava Donutila, jak vidno z jeho výrazu, snadné. Při průzkumu tamějších rybníků mu přitom pomáhal rádiem řízený modelem revolučního křižníku Aurora s krycím jménem Lidunka (viz pozadí), zapůjčený od pana Mareše z filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deštěCo uslyšíme?
Už po dvacáté hodině si Marek Eben pozval Na plovárnu vzácného hosta, našeho předního básníka Mirko Hýla, kterého známe nejen z jeho rozsáhlého (byť zatím nevydaného) díla, ale i z jeho pobytu v rozhlasové rodině Tlučhořů. Poté návštívíme město lázní a rybníků, Třeboň. Průvodcem nám bude Miroslav Donutil, jenž bude hledat - v intencích názvu celého večera Hledá se Supersilvestr - největšího lázeňského šviháka. K dispozici bude mít odborný tým: Lubomíra Lipského, Karla Štědrého, Václava Chalupu, superstar Vlastimila Horvátha a Petra Bende. Takže se může stát, že najdeme nejen největšího lázeňského šviháka, ale spolu se Zuzanou Norisovou, Věrou Hlaváčkovou, Zdenkou Trvalcovou a Petrou Macháčkovou chytíme i sólokapra.

Při hledání Největšího Čecha Ondřej Suchý zjistil, že jím je František Ringo Čech a tento skromný, tichý a nenápadný muž se s tím po jistém přemáhání smířil. Ze Šemánovic, kde se to událo, se přeneseme do Poděbrad, o nichž je známo, že tam se hledají nejlepší rozhlasové pořady. Ohlédnutí za Prix Bohemia Radio 2005 vám nabídneme i proto, že jde o největší pátrání Aleše Cibulky a Petra Jančaříka. Postupně vyzpovídají Petra Jablonského, Jiřího Lábuse, Valérii Zawadskou a Láďu Kerndla.

Skutečný Silvestr, jak si jistě pamatujete, byl v sobotu. Ale: není sobota jako sobota! Tu toho, který se jmenuje Luděk, uslyšíme vyprávět, ale také zpívat. No, věděli jste, že na AMU ho profesor Karenin přemlouval,aby šel studovat operní zpěv  V Nepomuku, kde se v pátek se Sobotou střetnete, bude i Vladimír Hron, Stanislav Zindulka, Bedřich Zelenka, Vladimír Bernášek 

O půlnoci si jako vždycky poslechneme nejnovější zprávy. Ty určitě nebudou reprízou, protože na Silvestra nebyly. - A pozor! Silvestrovské pátrání po největším Supersilvestru ještě zdaleka nekončí. Nelitujeme námahy, nešetříme se, jen abychom dosáhli cíle. V poslední hodině minulého roku, a tím i v první hodině letošního apríla, nás čeká přípitek ve sklípku v Hustopečích. Vínko nám nabídne Jiří Krampol, Bára Štěpánová, Jožka Šmukař a Jindřich Hovorka s BROLNem.

VLADIMÍR BERNÁŠEK