Zpět na titulní stránku

číslo 13

Zpět na titulní stránku

vyšlo 20. 3. 2006

Televizní glosář


Vysílání pro otrlé

I tuzemští diváci nenapojení na satelit či kabel budou brzy moci volit z desítek digitálně šířených programů. Optimistickou vizi konce jednoho dominantního televizního manipulátora umocňuje i příslib tematicky, žánrově a zájmově různorodější nabídky. Stejným ziskem by pro diváka mohlo teoreticky být i pročištění stávajícího programového menu přesunem vybraných pořadů na nové, specializované kanály.

Vážných kandidátů podobného očistného exodu do vysílání pro zvláštní zájemce nabízí aktuální obrazovka řadu. Žhavým favoritem, který právě v těchto dnech zahájil jarní útok na duševní zdraví a rovnováhu všech diváků, jsou veškeré reklamní pořady, zaměřené na sebepropagaci jednotlivých politických stran před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Teoretická možnost zřídit pro otrlé zvláštní předvolební kanál, který by separoval a odvedl do příslušného televizního septiku veškerou špínu, lži, hulvátství, pomluvy, trapnost, exhibicionismus, hloupost, populismus, podlézavost, podlost, pokrytectví, oportunismus, a vůbec své veškeré ostatní standardizované postupy, jejichž prostřednictvím se politici budou v nejbližších měsících ucházet o naši přízeň, je stejně lákavá jako nereálná. A především nebezpečná.

Než se opět stát součástí stáda "odbojářů", kteří prý rozvrátili bolševickou totalitu svou pasivitou a přizpůsobivostí, je lepší politiky na obrazovce sledovat. Alespoň občas. A nemusí to být jen v rámci jejich nacvičených předvolebních exhibicí. Hlubina totální nevědomosti ukrytá pod naučenými frázemi, kterou na podzim předvedl během pouhé čtvrt hodiny v zábavné talk-show Jana Krause stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, je nezapomenutelným zážitkem.

V aktuálním kontextu dnešní politické reality však občas mohou důležité informace zprostředkovat i předvolební diskuse. Jako v polovině března, kdy týden bouřlivých parlamentních diskusí o uzákonění povinnosti přejmenovat komunistickou stranu, korunovala popolední Partie televize Prima, do níž byli přizváni reprezentanti dvou nejsilnějších politických rivalů. K  efektnímu předvolebnímu střetu různých receptů na naše budoucí blaho a prosperitu nastoupil v modrém dresu ODS Vlastimil Tlustý a oranžovém dresu ČSSD Jiří Havel. Oba předlistopadoví členové KSČ.

JAN SVAČINA