číslo 37
vyšlo 5. 9. 2005

Vladimír Válek
Miroslav Konvalina
Jindra Klímová

 

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv   
   Nové číslo          Archiv       


 

  Vladimír Válek   

Téma: Vladimír Válek
(Stručný zápis z komorního sympozia)

AGÁTA PILÁTOVÁ
Foto JARKA ŠNAJBERKOVÁ

Dirigenti nemají věk, to je stará muzikantská pravda. A zatímco občas se i v této profesi objeví "zázračné dítě" a jako rarita se dostane třeba až do filmu - viz někdejší hvězdu dirigentských pódií, tehdy mladičkého Itala Roberta Benziho -, "zázračné starce" s taktovkou nikdo zvlášť neobdivuje, je to totiž docela běžný úkaz. Dirigenti prostě nestárnou. Což mimochodem dokazuje i protagonista našeho tématu.

Když jsme tedy svolávali malé pomyslné sympozium členů rodiny a přátel o šéfdirigentu Symfonického orchestru Českého rozhlasu Vladimíru Válkovi, chtěli jsme o pár desetiletí předstihnout dobu, kdy u něj budou bilanční oslavné řeči možná aktuální. Teď jsme raději neformálně oslovili některé z osob, které jsou mu nejblíže - bratra, děti, spolupracovníky - a ptali se na zajímavosti "ze života" i z práce, ze společného muzicírování, na zážitky z rodinných, pracovních či společenských kontaktů, a taky třeba na názor, jak se v současnosti umělecky daří rozhlasovým symfonikům.

Nechť je tento stručný zápis "z jednání" pochopen jako malé blahopřání k narozeninám znamenitého českého muzikanta s moravskými kořeny (oslaví je 2. září), který má za sebou obrovský kus dobré práce. Z vyjádření všech oslovených je snad zřejmé, jak hlubokými stopami se Vladimír Válek do jejich života zapsal. A také, jak ho mají rádi. Snad právě tohle je hlavní poselství slov jeho nejbližších. Nebo spíš - protože jsou všichni muzikanti - ústřední melodie. S chutí se k ní taky přidáváme.  >>

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Konopásková šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová, Petra Míková odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Eva Hulešová adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 222 715 036, 222 711 028, 222 712 616 (fax, zázn.), odbyt 222 713 037 (zázn.).

  Obsah čísla:

  Titulní rozhovor

  Jak to vidí

  Jak to slyší

  Televizní glosář

  Tipy Týdeníku

  Rozhlas Plus

  Frekvence

  Archiv