číslo 16
vychází 11. 4. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 23. 4. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Antonín Dvořák: Král a uhlíř

Podle loutkové hry Matěje Kopeckého Posvícení v Hudlicích aneb Jak doma, pane Matěj zkomponoval třiatřicetiletý Antonín Dvořák svoji v pořadí druhou operu Král a uhlíř. Autorem českého libreta (předchozí Alfréd z roku 1870 je ještě v němčině) byl notář Bernad Guldener, který podepsal své svěží dílko pseudonymem B. J. Lobeský.

Operu Král a uhlíř komponoval Antonín Dvořák nejméně dvakrát a několikrát ji upravil. Z první verze byla provedena pouze předehra ještě pod taktovkou Bedřicha Smetany. Poté Dvořák zpěvohru přepracoval, zlehčil pěvecké party a v této podobě se objevila na scéně Prozatímního divadla 24. listopadu 1874. Představení řídil s velkým úspěchem znamenitý Adolf Čech. Opera znovu zazněla po sedmi letech, tentokrát za skladatelova řízení. Pak se rozhodl Dvořák přepracovat třetí dějství a literární úpravy svěřil spisovateli Václavu Judovi Novotnému. V této podobě se opera hrála poprvé 1887. Další dramaturgické úpravy provedl ještě dirigent Karel Kovařovic zhruba o tři desítky let později.

Na rozhlasové posluchače čeká v sobotu Dvořákova třetí verze, kterou v roce 1960 nastudoval František Dyk s Pražskými rozhlasovým orchestrem a pěvci Jindřichem Jindrákem, Eduardem Haken, Libuší Domanínskou a Ivanou Mixovou. Nahrávka byla nedávno digitálně rekonstruována. Operní večer bude doplněn kompletním provedením Dvořákových Humoresek v provedení pianisty Radoslava Kvapila.

IVAN RUML