číslo 16
vychází 11. 4. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Jarní Vídeň je plná květin a zeleně

Sněženky si cestu vrstvou sněhu už dávno prorazily. Na zahrádkách jim teď konkurují krokusy, pomněnky, primule, sem tam se hrdě vztyčují už i narcisy. Zkrátka, příroda se probouzí a my ožíváme. Pro nás radostné období je ale nesmírně náročné pro zahradníky, kteří za celkovou jarní náladu nesou odpovědnost. Ti vídeňští dokáží během pár dnů proměnit ponuré, zimou unavené město v rozkvétající oázu.

Přímo v jeho centru objedou ulice a malým jeřábkem sázejí na chodníky velké betonové květináče, plné pestrých macešek a primulí. A hezky jako hvězdičky na dort je ukládají na určená místa. V parcích odstraňují cedulky s decentním nápisem: Prosím, nešlapejte, tady spí květiny. Ve Vídni se právě probouzí 1 200 000 narcisů a tulipánů, jejichž cibulky zahradníci uložili do země už v říjnu. Dalších 250 000 pestrobarevných primulí teď zdobí kdejaké zákoutí.

Pro jarní krášlení města přijímají vždycky 500 sezónních pracovníků k tisíci stálých zahradníků. A jak říká pan Ratzka z Ředitelství vídeňských parků a zahrad, město si jejich práce váží. "Tento dům byl v roce 1907 postaven vlastně pro nás, zahradníky. Město tím chtělo vyslat signál, jaký význam parkům přikládá," zdůrazňuje pan Ratzka. A není to lecjaký dům - pěkná secesní budova s nejkrásnější květinovou výzdobou v celé metropoli. Lahodí oku domácích i turistů. Parky, jak zdůrazňuje pan Ratzka, zase slouží turistům k oddychu: "Parky jsou tu pro lidi, mohou je využívat. Těší nás, když do parků chodí a klidně tam odpočívají na zelených trávnících."

Odpočívat se dá i na čerstvě otevřených zahrádkách restaurací a kaváren. Lidé v nich, ještě v kabátech se zdviženými límci, vychutnávají nejen lahodnou kávu, ale hlavně první sluneční paprsky. Jak se cítí? "Nádherně! Konečně na sluníčku! Tak dlouho jsme čekali a konečně je to tady!" libuje si paní Karin. Výstižněji snad ani nelze radost z příchodu jara vyjádřit. Při navázání rozhovoru v kavárně - tak říkajíc na ulici - se sympatické Karin ptám, zda sem chodí často. "Vlastně ano. Snažím se tu stavit vždycky po práci, když ještě svítí sluníčko. Teď je opravdu nádherně, sice jsem ještě teple oblečená, ale brzy už můžeme vytáhnout ze skříně letní garderobu. A to je úžasné," rozplývá se blahem Karin a vychutnává další doušek kávy na právě otevřené zahrádce.

Úžasné je, že podobnou atmosférou teď ožilo 3 500 zahrádek. Po celé Vídni vyrostly takřka přes noc. Podle nejnovější mezinárodní studie poskytuje Vídeň nejkvalitnější životní prostředí v zemích Evropské unie. Její zahradníci na tom mají určitě nemalý podíl.

MARIE WOODHAMSOVÁ