číslo 16
vychází 11. 4. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Dún an Doras uklidní i roztančí

Sobota 23. dubna, Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 21.04

Skupina Dún an Doras si již vydobyla pozici jedné z nejlepších českých formací, hrajících keltskou hudbu. Vznikla už v roce 1997 a její původní sestava měla silně mezinárodní ráz. Vedle zpěvačky a dodnes klíčové osobnosti souboru Kateřiny Garcia a bývalého kytaristy a bubeníka Reného Starhona v ní působili tři Irové a houslistka, pocházející ze Švédska. Po vydání debutového CD Bossa Nudski se většina členů souboru rozprchla po světě a Kateřina Garcia se časem obklopila již výhradně českými muzikanty. Po výborném albu Sweet & Sour, o němž jsme na tomto místě psali loni v lednu, se Dún an Doras zjara letošního roku opět uzavřeli do nahrávacího studia a natočili album Rua (v irštině prý "červený", ale i "dravý"), přinejmenším aranžemi a zpěvem ještě převyšující loňskou nahrávku.

Členové kapely a přizvaní hosté (mj. banjista Luboš Malina a hráčka na buben bodhrán Kristina Volná) naplnili cédéčko osmi zpívanými, vesměs lidovými písněmi a pěti instrumentálními sety, v nichž se autorsky vyřádili flétnista Radvan Markus, houslista Dan Malczyk a kytarista Petr Košumberský. Střídání písňového a instrumentálního, resp. poklidnějšího a tanečního hudebního materiálu se osvědčilo již na minulém albu a také tentokrát činí tento postup z alba velmi osvěžující zážitek. Smeknout se však sluší zvláště před výkony Kateřiny Garcia, jejíž vokál je na české scéně zcela ojedinělý a není divu, že nezůstal opomenut věhlasnějšími muzikanty (slyšte duet s Pavlem Bobkem na jeho novém albu).

Po většině módních hudebních vln zůstane jen těžko definovatelná pachuť. Keltománie, jež v Česku řádila v devadesátých letech dvacátého století, není výjimkou. Kapely, které k muzice i k posluchačům přistupují poctivě, se sice na nějaké té vlnce mohou na chviličku také svézt, ale od konjunkturalistů je poznáte na první poslech. A hlavně: jejich hudbu časem nevyhodíte do koše, případně nezarovnáte hluboko do regálu s cédéčky. To se docela určitě nestane ani novince Dún an Doras - spíš se s ní jednou potěší i vaše děti, vnuci, pravnuci.

MILAN ŠEFL

(Dún an Doras: Rua. CD, 54 minut. Vyd. Indies Records, 2005.)

Písničky skupiny Dún an Doras (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 23. dubna po 21. hodině na stanici Český rozhlas 2 - Praha