49
vychází 24. 11. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 3. 12. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 16.30 hodin

Festival Schleswig-Holstein 2004

Šlesvicko-Holštýnsko je nejsevernější kout Německa a zdejší festival vznikl poměrně nedávno - roku 1986 ho na rozsáhlém území této spolkové země uvedl do života Justus Frantz. Hned od počátku se rozmáchl ve vzdálenosti 200 kilometrů - od dánských hranic až po Hamburk a během dvou měsíců přinesl víc jak 200 koncertů. Už od r. 1987 zde Leonard Bernstein pořádal orchestrální akademii pro mladé muzikanty, konaly se mistrovské kursy atd. Spolková země Šlesvicko-Holštýnsko festival, který přináší i výstavy, autorská čtení a filmy, bohatě podporuje. Protože - jak řekla na prezentaci projektu v Praze tamní ministryně kultury paní Ute Erdsiek-Rave: Země, která nepodporuje kulturu, ztrácí hodně ze své identity.

Festival bude příští rok zaměřen na českou hudbu a jeho mottem bude " Touha po Praze". V četných programech se odrazí především 100. výročí úmrtí Antonína Dvořáka a 150. výročí narození Leoše Janáčka. Na Šlesvicko-Holštýnský festival pojede orchestr České filharmonie se svým novým šéfdirigentem Zdeňkem Mácalem a programem kombinovaným z vrcholných Dvořákových symfonií a jeho koncertů (cellový bude hrát Mischa Maisky, klavírní Gerhardt Oppitz a houslový Julia Fischer), v rámci svého evropského turné s kanadským souborem se zde zastaví Magdalena Kožená, svůj recitál bude mít Ivan Moravec, přijede Pražský komorní orchestr a soubor Collegium 1704. Už teď má festival v Praze své zastoupení a představitelé festivalu sem zajíždějí a mapují českou hudební scénu přímo na místě.

V Praze v Rudolfínu se také uskuteční v lednu a únoru konkursy mladých hudebníků do Orchestrální akademie - dvouměsíčního (pro vybrané hrazeného) pobytu v mezinárodní muzikantské společnosti, kde bude r. 2004 působit i Libor Pešek. Podobně proběhne výběr i do Akademie sborové. Studenti a další zájemci by si neměli nechat tuto příležitost ujít a včas se přihlásit.

JANA VAŠATOVÁ