49
vychází 24. 11. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 7. prosince, 15.04 hodin

Padesátník v prosinci

Ondřej SuchýKdyž se v první polovině šedesátých let objevily na knižním trhu poprvé knížky s vloženými gramofonovými deskami (tehdy čerstvě vzniknuvší Klub přátel poezie vydával hned několik takových titulů ročně) byl jsem jejich nadšeným čtenářem i posluchačem. V sedmdesátých a osmdesátých letech knížek doplněných gramodeskou ubývalo a zdálo se, že s příchodem nových zvukových nosičů, tedy cédeček, budou takové tituly spíše už jen občasnou kuriozitou. Naštěstí se tak nestalo, a tak mně v nedávné minulosti udělaly radost např. memoárové knížky Soni Červené, Judity Čeřovské, Lenky Kořínkové nebo Jany Koubkové, ke kterým letos na podzim přibyly v mé knihovně dvě novinky, jejichž zvukové doplňky vám s radostí hned v prvním prosincovém Padesátníku představím. Dr. Jiří Petr, syn známého skladatele a aranžéra Zdeňka Petra, vydal vlastním nákladem paměti svého otce s názvem Hudba přítelkyně, na jejichž zvukové příloze (s 23 Petrovými skladbami a písněmi) se podílelo vydavatelství Radioservis.

Druhá kniha s hudebním doprovodem bude pro posluchače malým překvapením, jedná se totiž o první díl Hudebního atlasu hub. Zkušený mykolog a hudební skladatel Václav Hálek, kterému televize přiřkla přezdívku "Mozart hub", podává v tomto atlasu věnovaném hřibům notové i zvukové důkazy o tom, že houby "produkují" hudbu. "Prostě jen zapisuju hudbu, kterou mi ta houba zpívá," prozrazuje Václav Hálek zvídavým novinářům svůj tvůrčí proces. Takže si ukázku toho, co takové houby zpívají, v Padesátníku rovněž zahrajeme. Hudbě jako takové bude v prosinci věnováno též několik dílů padesátníkového seriálku Jan Werich jak už ho neznáte. I tentokrát jsem vybíral ze zajímavého povídání, které s Janem Werichem v roce 1960 pro cyklus svých pořadů Hudba, kterou mám rád, připravila Anna Hostomská. Začneme si rovněž každou neděli připomínat blížící se vánoce, a to nejenom zimními či vánočními písněmi (ty první zazpívaji např.Rudolf Cortés nebo Josef Zíma), ale také předvánočními a vánočními scénkami, rozhovory a povídkami. Překvapením pro mnohé bude možná zkrácená verze vánočního rozhlasového pořadu s pány Jiřím Grossmannem a Miloslavem Šimkem z roku 1969 anebo pohádka, kterou v roce 1939 vyprávěl dětem v rozhlase král komiků Vlasta Burian.

Co se týče ještě Padesátníku, vysílaného 7.prosince, bude vás v něm čekat předvánoční nákup s Felixem Holzmannem, kterého ve scénce z roku 1987 přepadne "reportér" Miloslav Šimek. O obsahu prosincových Padesátníků bych toho mohl prozradit ještě víc, ale myslím, že nějaké to předvánoční utajené překvapení nebude vůbec na škodu. Věřím, že se máte na co těšit. A já se těším zase na vás!

ONDŘEJ SUCHÝ