49
vychází 24. 11. 2003

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 6. prosince, 21.04 hodin

Gothart velí: Na Balkán!

Přední formace domácí scény world music, skupina Gothart, toho za deset let existence stihla dost: šest pečlivě připravených cédéček, dlouhou řadu koncertů doma i v zahraničí (Francie, Německo, Polsko), ale i jednu radikální stylovou proměnu. Přestože se obsazení Gothartu v průběhu let stále rozšiřovalo, jádro kapely dodnes tvoří Petr Koláček (klarinet, flétna, zpěv), Jan Klíma (cistra, gajdy, zpěv), Helena Koláčková (housle, darabuka, zpěv) a Veronika Neundorfová (zpěv, fidula, perkuse).

Gothart začínal jako soubor interpretující evropskou středověkou hudbu; jeho alba z té doby udivují mj. suverénním zvládnutím latiny či starofrancouzštiny, stejně jako samozřejmým využitím replik dobových hudebních nástrojů. Koncem devadesátých let své příznivce překvapil albem Adio querida, obsahujícím kromě písní sefardských Židů převážně tradiční bulharskou či makedonskou hudbu. Příklon k lidové muzice Balkánu pokračoval i na další nahrávce Cabaret, oprašující odkaz rumunského, bulharského, srbského i albánského folkloru.

Své první "kulatiny" skupina letos oslavila vydáním alba, pro které asi nemohl být vymyšlen přiléhavější název - Rakija´n´roll. O současném Gothartu ten titul sděluje vše podstatné: naznačuje, kde i nadále tkví zdroj jeho inspirace, ale i to, čím je tento pramen skupinou "zakalen". A navrch z něj lze odvodit, že o autentičnost za každou cenu pánové a dámy z Gothartu neusilují. Daleko spíš než folkloristy totiž dnes připomínají temperamentní nadnárodní bigband, v němž si bez potíží a bez předsudků dokáží "přihrát" sotva odrostlý rocker se stařičkým pouličním muzikantem za chápavého úsměvu džezující dechové sekce.

Přidáte-li do pohárku rakije kapku whisky, nic moc dobrého vás asi nečeká. Učiní-li v symbolické rovině totéž nyní už dvanáctičlenný gang z Gothartu, servíruje se jiskřivý a lahodný mok. Tak neváhejte a na zdraví!

MILAN ŠEFL

(Gothart: Rakija´n´roll. CD, 59 minut. Vyd. Black Point music, 2003)

Průřez novým albem kapely Gothart si můžete poslechnout v sobotu 6. prosince na ČRo 2.