42
vychází 6. 10. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Válečné trio

Bonton Home Entertainment připravuje už delší čas pro diváky komplety různých filmových titulů. V současné době je v nabídce například soubor tří historických filmů vracejících se v různých podobách k tématu války.

Každý z filmů vypráví epizodu z jiné války v jiném časovém období. Jedno však mají společné - upřímný pokus podívat se na určitou důležitou etapu v historii americké společnosti a armády a rozebrat ji - více či méně úspěšně - z pohledu lidského i společenského dopadu. Černý jestřáb sestřelen - tak nazvali autoři film připomínající nepříliš známou kapitolu americké účasti v zdánlivě klidném řešení politické situace v Somálsku. Část elitní jednotky armády USA je v roce 1993 poslána do somálského Mogadishu, aby se stala součástí mírové operace Spojených národů. Úkolem mise je unést několik vysokých důstojníků somálského diktátora. Jde o součást strategického plánu na potlačení občanské války, která zuří po celé zemi. Ovšem zdánlivě bezpečná mise se obrátí nesprávným směrem. Rangers i veteráni musí bok po boku bojovat proti zdrcující přesile a prchat za nepřátelskými liniemi dokud se záchrannému konvoji nepodaří vyrazit k jejich záchraně. V těžkém boji umírají přátelé, formují se vztahy, chlapci se stávají muži a vojáci se učí, jak vypadá skutečná tvář války a hrdinství. Ve filmu Ridleyho Scotta z roku 2001 uvidíme mj. Ewana McGregora a Sama Sheparda.

Oběti války připomínají Vietnam. Brian De Palma natočil svůj film v témže roce jako Oliver Stone snímek Narozen 4. července věnovaný stejnému tématu. Na rozdíl od něj, kde jde o složitou cestu vietnamského veterána zpět do života, De Palma řeší otázku etiky a vraždy. Voják přihlížející proti své vůli pomstychtivému zabití vietnamské dívky se sice stane pro ostatní outsiderem, ale dotáhne své přesvědčení o zločinném skutku do konce - a dostane viníky před soud.

Most přes řeku Kwai je v daném výběru filmem nejstarším. Jde přitom o jeden z nejlepších válečných filmů, který byl natočen podle skutečné události. Snímek z roku 1957 režíroval David Lean a pojal jej jako protiválečné svědectví vycházející z příběhu britského důstojníka, jenž odmítl splnit rozkaz a nakonec obětoval svůj život, aby dostál vojenské cti. Film s Alekem Guinnessem v hlavní roli zdobí sedm Oscarů.

Příznivce válečných filmů nejspíš tato sestava potěší. Jde o velmi slušný výběr tří titulů, které nabízejí zajímavé srovnání - tematicky i autorsky.

(ska)