37
vychází 1. 9. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 14. 9. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 11.04 hodin

Všichni jsou doma

Všichni jsou doma - tedy málem, protože děti už jsou pochopitelně pryč. Vylétly z hnízda. A tak, když jsou všichni doma, je doma už jen René Přibil a Inka Brendlová. Opravdu jde o tatínka a o maminku, protože už jsou doslova po desetiletí manželé. Znají se už z brněnského JAMU, brali se, když byli ve společném angažmá v Divadle Josefa Tyla v Plzni. Dokonce v den svatby hrál René hlavní roli ve Zkrocení zlé ženy. Tam je scéna hostiny, kdy zlá Kateřina, aby zkrotla nesmí jíst. Kateřině Věře Vlčkové to žádné problémy nedělalo, až na představení ve svatební den hereckého partnera. To místo kašírovaného jídla se podávalo jídlo skutečné, svatební. Vonělo celým hledištěm a diváci odcházeli hladovější než herci.

Manželé, u kterých budeme v nedělním dopoledni na návštěvě, pak ještě společně hráli v Chebu, Českých Budějovicích, znovu v Plzni, René byl dlouhá léta v Národním divadle a teď je v Divadle pod Palmovkou. Během léta ho mohli vidět i diváci z otáčivého jeviště v Českém Krumlově. Oba už na jevišti prošoupali nejedny boty a zažívali společně i starosti s dětmi, když oba večer hráli a ještě malé děti zůstávali po večerech doma. Někdy je během přestávky v kostýmu chodívali kontrolovat. O tom všem budeme během návštěvy určitě mluvit, protože herecké povolání má i takovou, méně známou tvář.

René si prožil i těžký úraz a potom radost, když se mu podařilo znovu začít chodit a opět se mohl vrátit na jeviště. Prostě je o čem povídat. Nakonec se najde i nějaká ta veselá historka. Třeba z divadla v Chebu, kdy detektivka měla končit tím, že kolega Prachař vyjde na scénu a všem shromážděným účinkujícím řekne jednu jedinou větu, která rozplete celé klubko složitého děje. Má pouze říct: "Já jsem..." a dodat jméno postavy. Tím je jasné, kdo je vrah. Jednou v posledním okamžiku, těsně než vyšel na jeviště, se zeptal inspicienta: "Jak se jmenuju?" Nemohl si totiž náhle vybavit pro hru tak důležité jméno své postavy. "Prachař," řekl inspicient. Herec se ptal znovu a dostal stejnou, vlastně také správnou odpověď. Nakonec zuřivě třásl s inspicientem a volal: "Jak se jmenuju? Jak se jmenuju?" Marně. Tak vyšel na jeviště a jenom tam stál. Dnes už je to k smíchu ale tehdy všichni herci prožili peklo, než se jim nějak povedlo hru uzavřít. Inu, většina hereckých historek je jejich aktérům k smíchu až po létech. Ale doufejme, že se na návštěvě u manželů René Přibila a Inky Brendlové budete smát už v průběhu vysílání.

(ber)