34
vychází 11. 8. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Minority Report

Filmy Stevena Spielberga většinou budí pozornost - ať už jde o vizuálně zajímavé sci-fi typu Blízkých setkání třetího druhu, E. T. Mimozemšťana a Jurského parku nebo zásadnější výpověď o světě, v němž žijeme (Schindlerův seznam). Film Minority Report, který nabízí v prodeji Bonton Home Entertainment od půlky srpna, v sobě spojuje obojí.

Minority Report - čili menšinový záznam, abychom byli přesní v překladu, má totiž vyšší filozofické přesahy. Prostřednictvím příběhu ze světa budoucnosti vznáší otázku nad smyslem naší existence, pravidel, která jsme pro ni vytyčili i nad hranicemi našeho mozku a naší odpovědnosti.

Děj se odvíjí v pomyslném roce 2054. Washington D.C. je zbaven kriminality. Budoucnost je optimistická. Vina je v moderní společnosti potrestána dřív, než ke zločinu vůbec dojde. Elitní jednotka Ministerstva spravedlnosti totiž dokáže vraždě zabránit díky třem jasnovidcům, psychotronickým osobnostem, které neomylně určí pachatele. Je to nejmodernější obrana proti zločinu, dokonalý systém. Velitel jednotky John Anderton (Tom Cruise) má díky své tragické zkušenosti tisíc důvodů pracovat pro elitní jednotku ze všech sil. Jeho motivem je ušetřit tisíce lidí tragédie, jakou sám jako otec prožil. Nepochybuje o své práci, dokud jej náhle média neoznačí za dalšího potenciálního vraha. Na cestě za objasněním svého obvinění, v němž tuší selhání lidského faktoru, jej sleduje jednotka osobního rivala Danny Witwera (Colin Farrell).

Na Minority Report uchvátí diváka mimořádná výprava a trikové efekty. Informace od tří médií přenášené na plazmovou obrazovku a způsob, jakým John analyzuje, co jasnovidci vidí, je vskutku strhující podívanou vyprávěnou navíc v ostrém tempu. Kulisy iluzorní společnosti a jejího chodu jsou efektní a podivně tísnivé náladě odpovídá i hudba. Herecké výkony (včetně menší, ale o to zásadnější role Maxe von Sydowa) drží Spielberg spíše v civilní rovině, čímž dociluje naléhavosti otázek, které svým filmem klade.

(ska)