34
vychází 11. 8. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


MEDITACE JINDRY KLÍMOVÉ

Psáno exkluzivně pro Týdeník Rozhlas

Gesta v české politice

Co je vlastně gesto? Podle toho, co o životě vím, gesto je náhlý, možná i nečekaný čin, který něco řeší. To je důležité - čin! Takový, který přebíjí slova, sliby a plány svou skutečností a hmatatelností. Čin, který rozetíná gordický uzel složité situace naráz, jen aby uvolnil cestu lepšímu a vyčistil ovzduší. Gesto dává příklad, ukazuje, jak by se měli chovat všichni. Ta největší gesta v lidských dějinách byla prostá a přitom hrdinská. Gesto je pochopením role člověka, souhrou moudrosti, logiky i víry. Gestem vlastně čin dohání myšlenku. Běda, kdyby ji předhonil nebo minul...

A už se tu plete to slovo "kdyby". Já vím, jsou i gesta hloupá, nesmyslná, nepochopitelná a falešná. Jsou gesta, která se tváří, že chtějí něco udělat, a přitom bezohledně bourají a ničí. Při těch nejsměšnějších strká aktér nohu do zadních vrátek, aby zůstala otevřená. Bolelo by ho vzdát se svázanosti s čímsi, jedno či s postavením, vlivem, nebo jen s penězi. Jsou i gesta málo pochopitelná, která se zaříkávají upřímností a zásadovostí své ideje. A je jedno, zda pravé či levé. Také se vám zdá, že v poslední době naše politika právě takovými gesty oplývá? Pro média jsou to tučná sousta, která zaplní stránky nebo vysílací časy. Pro občany - voliče naopak něco na způsob otravných ekologických havárií. Nejasné pozadí, matné důvody, podivný dopad gesta a důsledek? Pozornost, odvedená od otázek, které si ji zasluhují a které ji potřebují, do slepé uličky omílání jednoho jména. V dobrém či špatném, prostě omílání.

Je půlka srpna, členové vlády jsou na dovolené a stejně tak mnozí poslanci a senátoři vychutnávají sluneční paprsky. Mne by zajímalo, jestli jim při té relaxaci pod očními víčky probíhají znovu události posledních dnů. Zatroubily přece jaksi nečekaně a narychlo do zbroje pro letošní září! Teď ještě ne, řekla opozice vládnoucí koalici, teď se to nehodí do krámu, máme přece léto... Ale počkejte, jen co se vrátíme zotavení!

Stručnou rekapitulaci to ale zaslouží. Členové poslaneckého klubu sociální demokracie dostávají v předstihu před ostatními poslanci na své mobilní telefony zprávu: "J. Hojdar dnes sdělil P. Iblovi, že vystupuje z klubu soc. dem. Doporučuji neeskalovat situaci zbytečně ostrými výroky. Potřebná jednání se samozřejmě povedou. V. Špidla". Opozice má předstih ještě větší. Vedení ODS je znám úmysl sociálně demokratického poslance Hojdara dva dny předem a tahle skutečnost má pro ně sílu startovacího výstřelu. V čase horkého léta to sice příliš vhod nepřišlo, kritika nebyla tak pracná, ale teď si situace vyžádala zveřejnit alespoň jakousi rámcovou představu ODS o vlastním pojetí ekonomické reformy. Co kdyby se urodilo víc Hojdarů? Křehká většina vládní koalice je přece tak vzrušující!

Mezitím zástup novinářů atakuje poslance Hojdara. Všichni chtějí vysvětlení, ale moc se nedovědí. Nelíbí se mu komunikace mezi vládou a klubem, fungování ministerstev a tak dále. Ale nechce odejít z ČSSD, je přece členem vedení, je v krajském výboru a ještě předsedou okresu. Budou-li návrhy dvanácti reformních zákonů odpovídat principům ČSSD, bude hlasovat pro. Jen prostě udělal takové gesto, šmik šmik, odřízl se od poslaneckého klubu. Je poslancem "sólo". Chce prostor pro vyjednávací pozici, chce být slyšen jako Hana Marvanová. Jak se dověděla opozice o jeho úmyslu, nad tím se jen usmívá. Stejný úsměv má i k dotazům, zda necítí nějakou újmu, třeba malou publicitu, nenaplnění svého vlivu na privatizaci severočeských uhelných dolů a nebo nesplněné přání být ve správní či dozorčí radě České konsolidační agentury.

Další gesto na sebe nenechá dlouho čekat. V provedení předsedy ODS Topolánka má chlapácký ráz. Prohlašuje, že ODS svrhne Špidlovu vládu všemi legálními prostředky, a kdyby některé reformní zákony neprošly prvním čtením, nastal by den D hned. Vylekalo to i dobrou polovinu klubu jeho strany. Straničtí kolegové ho donutili, aby hned druhý den proměnil tvrdý výpad v taneční kreaci, což slovy vyznělo, že ta špatná vláda se musí rozpustit sama. Program Modrá šance, který spatřil neuvěřitelně rychle světlo světa, rozmáchle navrhuje změnu celého ústavního systému a revizi obchodního, pracovního a regulačního práva. Překvapivě připojuje návrh řešit sociální otázky veškerých dávek plošnou finanční částkou od dosažení dospělosti a péči o ty, kteří by namísto spoření tuto částku utratili na příklad za alkohol, nechává na bedrech státu. Modrá šance ale nepřehlédnutelně vypichuje několik dobře poslouchatelných návrhů, na příklad zeštíhlit Poslaneckou sněmovnu, Senát proměnit v nehonorovaný sněm zástupců krajů a zrušit či sloučit několik ministerstev. Elegance sama.

Méně elegance postačilo poslanci ODS Langrovi k vystoupení ve sněmovně, když reformní zákony vládnoucí koalice nazval "reformní rakvičkou" a prohlásil, že "podvodník Harry Jelínek, co prodával Karlštejn, je ve srovnání s Vladimírem Špidlou úplným Mirkem Dušínem." Druhý hlas připojil poslanec téže strany Nečas, když nazval předsedu vlády "mimozemšťanem", který vůbec neví, co jsou finance. Barvitá gesta!

I tak se stalo, že špičky ODS ve sněmovně sledovaly, jak vládní koalici prochází v prvním čtení jeden reformní zákon za druhým. Reforma byla Poslaneckou sněmovnou schválena. To ale ještě není vítězství. Osudové bude druhé a třetí čtení, ve kterých začnou pršet pozměňovací návrhy. Poslanci vědí, že hodně se dá "zapracovat" i v tomto stadiu. Zkomplikovat vše tak, aby nebyl splněn cíl reformy snížit do roku 2006 schodek veřejných rozpočtů na 4 procenta HDP úsporou 200 miliard a získáním 70 miliard v příjmech. Zamíchat kartami, aby bylo více nespokojených. Určitě přijdou zas další gesta. Leckdy gesta pro gesta. Bez odhadnutých souvislostí, bez přemýšlení co a jak dál způsobí. A přesto je toto umění pro politiky uměním nejdůležitějším: vidět dopředu. Komu a čemu prospělo gesto pana poslance Hojdara? Neuškodil v rozhodující chvíli své straně, které se cítí být členem? Komu bojovné hurá předsedy ODS pana Topolánka? Není program Modrá šance rychlostí svého zrodu málo precizní a domyšlený? Přinesly více důvěry a sympatií k uchazečům o převzetí vlády jedovaté sliny pánů poslanců Langera a Nečase? A přitom se nám všem snaží takováto a podobná gesta vsugerovat, že plánům politiků máme věřit jako lékařskému předpisu. Jenomže - to bychom museli asi být nemocní.