31
vychází 21. 7. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 2. 8. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Zrození Škroupova Dráteníka

Když přišel autor naší národní hymny František Škroup v roce 1819 do Prahy studovat práva na univerzitě, vstoupil ihned do družiny českých divadelních ochotníků. Toto sdružení se o vánocích roku 1823 rozhodlo, že provede první české operní představení ve Stavovském divadle. Volba připadla na Weiglovu Švýcarskou rodinu (Schweizerfamilie) v českém překladu. Po ní následovala série česky zpívaných evropských oper, mezi nimiž nechyběl Mozartův Don Giovanni a Rossiniho Lazebník sevillský.

František ŠkroupKdyž Škroupovi kamarádi vypozorovali Františkův jedinečný hudební talent, naléhali na něho, aby zkomponoval původní českou zpěvohru, která by se odehrávala v českém prostředí s domácími postavami. Se svým přítelem libretistou Josefem Krasoslavem Chmelenským napsal proto Dráteníka, jehož nechal zpívat a mluvit rodným nářečím - slovenštinou. Tím vytvořili první a možná i jedinou česko-slovenskou operu. Revizi slovenského textu provedl slovenský literát Kašpar Fejérpataky-Bělopotocký z Klačan v Liptovském Mikuláši. Premiéra Dráteníka se uskutečnila 2. února 1826 ve Stavovském divadle v Praze.

V hudební stavbě Dráteníka se František Škroup opíral o konverzační francouzskou komickou operu a o německý romantický singspiel. Dramatický děj Dráteníka nese většinou mluvená próza, zřídka dramatický recitativ, kdežto citové momenty jsou vyjádřeny skvělými hudebními čísly. Vyspělost Škroupova hudebního umění prozrazují nejlépe četné ansámbly, které si v ničem nezadají s Weberovým stylem a dobovou italskou komickou operou. Je samozřejmé, že deklamace Dráteníka není ještě správná, protože opera vznikala v době nevyjasněných prozodických sporů, kdy vrcholil boj dvou českých literárních škol - časoměrné a přízvučné.

IVAN RUML