15
vychází 31. 3. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 7. 4. 2003 ČT 2 - 21.40 hodin

Hledání pevného bodu

Režisér Vladimír Michálek překvapuje jak rozdílností témat, tak vypravěčských stylů. Jeho hledačství však často provází sebevzhlíživý patos, jak nasvědčovaly jeho dřívější filmy jako Amerika, Zapomenuté světlo nebo Je třeba zabít Sekala. Tato slova platí rovněž pro experimentálně laděný snímek Anděl Exit.

S využitím prózy Jáchyma Topola líčí osudy několika outsiderů, kteří živoří na okraji společnosti, destruktivních k sobě i svému okolí. Jejich nezakotvenost jako by odrážela i filmové uchopení, zavrhující veškerou statičnost: s výrazovou expresí koketuje už způsob snímání. V zobrazení pošmourných pražských ulic, zdevastovaného pavlačového domu, a vlhkého, uplakaného počasí, si všimneme, jak potlačuje barevnost až na samý pokraj černobílé tonality, i když televizní obrazovka mnohé z těchto rysů bohužel potlačí.

Nervně vybuzená zvuková složka zahrnuje široký rejstřík prolínajících se ruchů, často nenadále zesílených až na pozici ústředního motivu, který vzápětí zmlká. Střihová skladba navozuje představu zmatené mysli, neschopné se soustředit. Totéž platí pro herecké ztvárnění, které posléze uvízlo v pasti stále křečovitějšího výrazového přemrštění, v drásavém přetlaku, jakým se pronášejí slova, vyrážejí gesta. Režisér se nepokrytě inspiroval postupy americké nezávislé tvorby, avšak výsledek neskryje jistou vyumělkovanost - je příliš zjevné, že pohnutky takového vyprávění byly veskrze racionální. Anděl Exit sází na vnější zdání dokumentárního náhledu, snaží se vzbudit dojem, jako bychom se přímo účastnili právě snímaného dění.

Anděl Exit zachycuje zmatené hrdiny zmatené doby - na snímku jejich představitelé Zuzana Stivínová, Jan Čechtický a Eva HolubováMladík jménem Mikeš (Jan Čechtický) se bezcílně potácí životem, vědom si, že mu schází pevnější opora i smysl existence. Náhodné seznámení s mladičkou sousedkou Janou (Klára Issová) v něm probudí nejen sexuální touhy, ale i zvýšený pocit odpovědnosti. Jenže okolí, z jehož područí se Mikeš marně vymaňuje, ničí jedno odhodlání za druhým. Dokonce se načas ocitá v Jižní Africe, kde se zkouší prosadit vařením drog. Náhodná milenka Jana (Zuzana Stivínová), cikánští zlodějíčci, zlotřilí kumpáni i zdánlivě ctihodný obchodník (Pavel Landovský) společně s fanaticky zuřivou ženou (Eva Holubová), nakonec i zfetovaná vrchní sesta v nemocnici (Věra Galatíková) - to vše vytváří mlžný opar abnormality, zasazené do prostředí současného Smíchova. Tamější stanice metra Anděl stává jakousi křižovatkou osudů, z nichž se hrdinové vyprávění na čas vynořují, aby posléze opět splynuli s davem.

Režisér však nezná uměřenost ani motivickou, ani výrazovou. Obrazně řečeno, příliš "tlačí na pilu", spoléhá na vyhrocené situace. Sílí záliba v až teatrálních excesech, kdy ohrožení života je pouhou patálií, řešením patové situace je zapálení sudu s hořlavinou. I celá jihoafrická epizoda nemá daleko k další (a bohužel zbytečné) horečnaté vizi. Vzrůstající vypravěčské expresi odpovídá i herectví, v druhé polovině filmu se utápějící v prázdných grimasách a pitvoření, v maniakálním vyřvávání. Anděl Exit se tak řadí po bok dílům, která chtějí mapovat rozdrásanou tvářnost lidí, kteří balancují na hranici sebezničení, bolestného tápaní, které zraňuje a ubližuje, ale přinášený obraz je stejně matný a rozdrásaný jako sami hrdinové.

JAN JAROŠ


Úterý 8. 4. 2003 NOVA - 22.30 hodin

Hudson Hawk

V prologu filmu se ocitnete v Itálii roku 1481, kdy jakýsi Leonardo z městečka Vinci přijde zcela náhodou na to, jak z olova vyrábět zlato. O pět set let později je z proslulého vězení Sing Singu propuštěn geniální zloděj Eddie Hawkins, přezdívaný Hudson Hawk. Ačkoli si slibuje, že už se polepší a bude se život poctivě, není mu přáno. Všichni kolem něj, muži zákona i muži mimo zákon po něm chtějí, aby pro ně něco uloupil. A to konkrétně tři vzácná umělecká díla mistra Leonarda da Vinci. Ne však proto, že by se jeho "zaměstnavatelé" zajímali o umění. Ty tři vzácné artefakty totiž ukrývají tajemství k výrobě zlata.

Režie Michael Lehmann. Hrají Bruce Willis, Andie McDowell, Danny Aiell, James Coburn, Richard E. Grant a další.


Středa 9. 4. 2003 PRIMA - 22.25 hodin

Poslední skaut

Uštvaný detektiv Joe Hallenback má za úkol ochránit dívku, která je v nebezpečí. Ta je však zabita a její přítel, bývalý fotbalista, se rozhodne pustit se společně s Joem do vyšetřování případu. Podaří se jim něco zjistit? Přinejmenším to, jak "spolupracuje" zkorumpovaný politik s vlastníkem týmu. Režie Tony Scott.

Hrají Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Fieldová, Noble Willingham a další.


Čtvrtek 10. 4. 2003 ČT 2 - 20.00 hodin

Máňa po deseti letech

Máňa je zábavná i politováníhodná - i ve scéně s harmonikářemMnozí si jistě vzpomenou na dokumentární film o věčné vězenkyni Máně, který před deseti lety natočili pro televizní cyklus OKO Olga Sommerová a Jan Špáta. Jan Špáta už netočí, k osudům hrdinky se teď tedy vrací Olga Sommerová sama. Snímek s názvem Máňa po deseti letech má už trochu jiné ladění, než zmíněný deset let starý film. "Tenkrát Máňa ještě mluvila o šanci vystoupit ze společnosti ztracených existencí, dnes už o tom ani nemluví," podotýká Olga Sommerová. Přesto je pro ni Máňa zajímavou filmovou hrdinkou. "Je to silná interesantní osobnost, střídavě bláznivá a inteligentně sebereflexivní. Je zábavná i politováníhodná," říká režisérka. Svým filmem pak chce přinést intimní pohled na jednu recidivistku. "Už třeba jenom proto, abych prohloubila divákovu toleranci," dodává.

Snímek Máňa po deseti letech se tak podle Olgy Sommerové stává obrazem člověka, kterého má bůh rád. "Jako takový si pak zaslouží být milován a tolerován, přestože žije na útraty a z útrap daňových poplatníků," láká režisérka, možná pro mnohé kontroverzně, ke sledování svého filmu.

(tp)


Pátek 11. 4. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

RumplCimprCampr

...Kdesi v pohádkovém kraji leží docela malé, nepříliš bohaté, ale milé královstvíčko. Však je to také království české - Velký Titěrákov se tam říká. Té zemičce vládne král Valentýn a jeho moudrá choť. Anebo je tomu naopak? Ať je to tak či onak, každopádně oba by už rádi viděli, aby se jejich jediný syn a následník trůnu, princ Hubert, konečně oženil a ujal vlády. Jenomže Hubert si ne a ne vybrat nějakou tu movitou princeznu, jak by si pan otec přál. Královským rodičům se tedy zdá, že budoucí mladá královna je v nedohlednu. Ani jeden zatím netuší, že Hubert si už dávno královnu našel...


Sobota 12. 4. 2003 NOVA - 21.55 hodin

Operace zlomený šíp

Armádní piloti major Victor Deakins a kapitán Riley Hale jsou vysláni na zkušební let se dvěma jadernými střelami na palubě "neviditelného" bombardéru Sealth. Podle plánu měli simulovat přelet hranic, nikdo však netuší, že Deakins má vlastní plány. Nad utažskou pouští se zrádný pilot zbaví Hala, potom shodí bomby do míst, kde čekají jeho komplicové a sám se katapultuje. V Pentagonu je vyhlášen poplach. To, co původně vypadalo jako pouhá havárií se ukazuje mnohem vážnějším problémem. Jaderné zbraně zmizely.

Režie John Woo. Hrají Christian Slater, John Travolta, Samantha Mathis, Delroy Lindo, Frank Whaley, Bob Gunton a další.


Neděle 13. 4. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

Iguo - Igua

Jiřímu táhne na padesát a jeho synu Milanovi na třiadvacet. Vedou spolu poklidnou, téměř staromládeneckou domácnost. Jejich soužití, stmelované společnou vášní pro sbírání pivních etiket a pití piva vůbec, je jednoho dne rázně přerušeno naléhavým zvoněním domovního zvonku. Za dveřmi stojí atraktivní dívka - Jiří nechápe. Ta kráska za dveřmi je černá. Je to Lila z ostrovů Vanuatu. Přijela se vdát a jejím vyvoleným je právě Jiří! Milan, vracející se pozdě večer domů, nalézá v kuchyni vyděšeného otce a mlčící černošku ve společném tichém rozjímání nad absurditou jejich setkání Iguo znamená v Lilině domorodém nářečí milovat. Základní otázkou však zůstává koho. Bude skutečně "Jiří iguo Lila" nebo dopadne všechno úplně jinak.

Režie Tomáš Krejčí. Hlavní role Tonya Graves, Oldřich Navrátil a Ladislav Frej ml.