14
vychází 24. 3. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 5. 4. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.00 hodin

Richard Wagner: Tannhäuser

Po světové premiéře Wagnerovy zpěvohry Tannhäuser v drážďanském Dvorním divadle 19. října 1845 nabylo vedení tohoto slavného operního domu přesvědčení, že šlo nejen o dramaturgický omyl, ale o naprostou jevištní katastrofu. Tenorista Joseph Tichatschek, který ztělesnil titulní roli rytíře - minnesängera Tannhäusera, se do té doby těšil pověsti zpěváka neomezené hlasové síly a výdrže, ale ve snaze vytvořit věrně hrdinnou postavu, přišel během představení o hlas.

Tehdy pěvci ještě nevěděli, jak si správně rozložit své síly, a že je nutno při Wagnerově symfonickém přívalu myslet především na zadní kolečka. Skladatelovy vypjaté vokální požadavky si však vybraly svou daň také na hlase Wilhelminy Schröder-Devrientové, která byla první Venuší, dále na skladatelově neteři Johanně Wagnerové v roli Alžběty i Antonu Mitterwurzerovi v postavě Wolframa z Eschenbachu. Při repríze bylo divadlo prakticky prázdné, zpěváci stěží ovládali své ochraptělé hlasy, ale nic nemohlo dílu lépe posloužit než tento skandál. Brzy získalo obrovskou popularitu a v padesátých letech 19. století bylo na repertoáru více než čtyřiceti německých operních divadel.

K uvedení díla na jevišti v Paříži došlo až v roce 1861 na rozkaz císaře Napoleon III. Ve skutečnosti posloužila za prostředníka kněžna Paulina Metternichová, která se však netěšila velké oblibě u francouzského obyvatelstva. To způsobilo naprostý debakl díla při jeho uvedení v pařížské Opeře. Ve Francii bývalo zvykem, že se do druhého dějství opery včleňoval balet, aby mladí aristokratičtí hejsci mohli opustit své večerní hodování a přišli včas vrhat zamilované pohledy na své oblíbené tanečnice. Požadavek vedení divadla, aby Wagner přikomponoval do druhého dějství balet, se zprvu setkal s příkrým skladatelovým odmítnutím. Ale pak sám tvůrce přišel s myšlenkou rozšířit hudbu Venušina kopce, otevírající první dějství, o divoké bakchanále , které by milovníkům baletu vynahradilo obvyklou zábavu. Avšak aristokraté z Jockey klubu nebyli vylepšením vůbec dojati. Nemilosrdně se pomstili chráněnci nenáviděné rakouské kněžny a zcela rozvrátili tři představení v Opeře v březnu 1861. Svůj nesouhlas projevovali neustálým štěkáním a pískáním na píšťalky, takže se Wagner nakonec rozhodl stáhnout titul z repertoáru.

My budeme poslouchat slavnou operu, jejíž celý titul zní Tannhäuser a Zápas pěvců na Wartburku, v interpretaci dirigenta Giuseppe Sinopoliho.

IVAN RUML