14
vychází 24. 3. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Na křídlech vážky

Mystický thriller z dílny režiséra Toma Shadyaca naši diváci na filmovém plátně neviděli. Díky společnosti Warner Home Video se na něj můžeme podívat na kazetách a samozřejmě i na DVD. Film vznikl podle scénáře tří autorů, mj. Davida Seltzera, úspěšného holywoodského scenáristy, a režisér Shadyac se osobně podílel na jeho produkci.

Samotný dramatický příběh začíná ve chvíli, kdy se hlavní hrdina Joe dozví, že jeho těhotná manželka zahynula při tragické nehodě autobusu kdesi v Jižní Americe, kde pracovala jako členka zdravotnické mise. Depresi, do níž propadne, se pokouší zvládat množstvím práce v nemocnici, kde pracuje, nemůže se ale zbavit dojmu, že se kolem něj začínají dít podivné věci. V dálce na nemocniční chodbě vidí náhle svou ženu, doma se z nevysvětlitelných důvodů roztáčí papírová hračka zavěšená v dětském pokoji, který zůstal prázdný, slyší tajemné hlasy a potkává pacienty, jež prošli klinickou smrtí. Jako racionalisticky uvažující člověk se snaží tyto jevy moc nevnímat, ale nakonec dojde k názoru, že to všechno má jakousi hlubší vnitřní příčinu a rozhodne se signály přicházející očividně z jiných dimenzí vyslyšet. Vypraví se do Jižní Ameriky a pátrá po místech, kde strávila poslední chvíle jeho žena. To, co objeví, překoná všechny jeho hypotézy a pomůže mu najít pevný bod v životě.

Režisér si s běžným psychologickým příběhem pohybujícím se na hraně mystiky důmyslně pohrál. Nepředstírá hru na strašidelný thriller, nýbrž se zaměřuje na jednotlivé detaily a buduje zajímavou náladu navozující sympatickou nejistotu mezi hranicemi reálného světa, sněním a ireálnem. V této poloze si nijak neobvyklý příběh udržuje potřebné napětí a nechává diváka pracovat s vlastní fantazií. Hlavní roli Joea si zahrál Kevin Costner, v dalších rolích uvidíme mj. Rona Rifkina a Kathy Batesovou.

(ska)