číslo 51/2001
vychází 10. prosince

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Karel Vepřek: Nebe dokořán
(Indies Records)

Člen známé skupiny "Pozdravpánbu" undergroundového pastýře Sváti Karáska, kytarista a harmonikář Karel Vepřek sesbíral během dvaceti let tolik svých písniček, že bylo na čase vydat z nich album. Vepřek vyškrábal celý svůj tvůrčí "šuplík" a z největších perel sestavil desku Nebe dokořán, která je jedním z nejintimnějších projektů vydavatelství Indies. Vepřek své písně přirovnává k těžkopádné lyrice Vladimíra Veita a má v tom naprostou pravdu. Všechnu hudbu si sám složil a ve větší míře i nahrál, pouze občas jej doprovází dva hosté, písničky si sám zpívá (či polorecituje), texty rozdělil mezi sebe a své oblíbené básníky jako Bohuslava Reynka, Karla Hlaváčka či Konstantina Biebla. Škatulka: alternativní folk.


Bob Dylan: Love And Theft
(CBS Records)

Úspěch i kvalita nové desky Boba Dylana upravuje negativní náhled na předchozí album Time Out Of Mind (1997). Love And Theft je totiž druhý, velmi povedený díl nového "seriálu" Dylanovy tvorby. Minulá deska je sice horším, ale v kontextu této už ne tak špatným dílkem. Celá deska se vznáší v pohodovém rytmu blues, tu a tam si Dylan vyrazí rychlejším tempem vpřed (všechny písně jsou ale charakteristické řízným zvukem elektrické kytary, pouze jediná píseň je čistě akustická), jednou si zavzpomíná na country časy, dvěma skladbami přivolá zpět 60. léta, dokonce jsou zde jeho kdysi tak typické romanticko-poetické balady. Dylan se zcela oprostil od komerce a dělá si desky, které ho baví. Možná právě proto má takový úspěch: jeho upřímná radost nakazila spoustu posluchačů.


Bluesweiser: Bluesweiser
(Indies Records)

Bluesweiser je patrně nejlepší slovenská bluesová kapela, která je velice populární i v českých klubech. Existuje více než patnáct let a za tu dobu se změnila z akustické formace v plně elektrickou. Značně drsná elektrická kytara často přichází i s prvky funky, skladby Bluesweiseru jsou blues- rockové, vždy dravé a plné energie, ať už jde o převzaté skladby (You Got The Blues, I Got To Find Me A Woman), nebo vlastní (Zázračné Blues). Cizí skladby však nejsou bezduše přejaty - většinou se ani originálu nepodobají - a Bluesweiser si na těchto odklonech velice zakládají. Předělávky jsou nejsilnější místa desky, absolutním vrcholem je však vlastní, pohodová skladba Dobro Blues. Jistě nejen pro nás je zajímavé poslouchat nezvyklou kombinaci angličtiny a slovenštiny. Bluesweiser silně připomíná Žlutého psa v úplných počátcích, kdy byl narozdíl ode dneška fantastický. Zvláště zarážející je velice podobný hlas Ondřeje Hejmy a zpěváka Bluesweiseru, zakladatele a skladatele kapely Juraje Turteva.

PETR NOVOTNÝ