číslo 50/2001
vychází 3.prosince

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 12. 12. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00 hodin

Evropa 2003 - Zapomenuté stopy Evropy

EvropaVšude kolem nás jsou navrstveny stopy Evropy. Tak jak k nám přicházela v dávných časech dějin Českých zemí, tak jak jsme si ji přinášeli ze svých poutí za poznáním. Respektive jak ji přinášeli naši předkové, po nichž zůstaly památky hmotné kultury, myšlenky a také hroby. Jak napovídá archeologický a antropologický výzkum těchto míst, i ve funerální kultuře se zachovaly stopy po hlubokém spojení Českého království s okolní Evropou. A vzápětí se vynořují otázky: O čem hovoří zlomky textilií, doprovodné předměty, pohřební insignie? Co sledoval Václav II., Karel IV., Rudolf II. při manipulaci s ostatky svých předchůdců na českém trůně? Jak ovlivňovala funerální kulturu v Čechách kultura evropská? K názvu Zapomenuté stopy Evropy i k vlastnímu tématu dnešní rozpravy mě přivedla knížka vydaná LIBRI, která se teď objevila na knihkupeckých pultech. Jmenuje se Hroby, hrobky a pohřebiště českých králů a knížat a napsali ji PhDr. Michaela Bravermanová a PhDr. Michal Lutovský. A právě s druhým autorem, jehož profesní specializací je archeologie raného středověku, se pokusíme pochopit poznávací smysl výzkumu.

Otázky prosincového kola posluchačské soutěže:
1) Kde všude byly uloženy po bitvě na Moravském poli ostatky českého krále Přemysla Otakara II., než doputovaly na dnešní místo posledního odpočinku?
2) Co bylo příčinou příchodu rodu Rohanů do Čech a kdy k tomu došlo?

Odpovědi posílejte na adresu: Český rozhlas 3 - Vltava - Evropa 2003, Vinohradská 12, Praha 2. Uzávěrka je 10. 1. 2002. Tři nejzajímavější odpovědi budou odměněny novinkou z pražského nakladatelství LIBRI.

JAN TŮMA