číslo 22/2001
vychází 21. května

Zpět na obsah         

Pro každého něco


GMO

Co jsou geneticky modifikované organismy? - I.

Zkratkou GMO jsou dnes označovány produkty s pozměněnou genetickou výbavou. Znamená to, že z vybraného dárcovského organismu se vyjme část genetické informace a přenese se na organismus jiný. Zatímco v přírodě probíhá "výměna informací" pouze mezi jedinci stejného, případně úzce příbuzného druhu, v laboratořích dochází touto cestou ke kombinacím zcela ojedinělým. Boj mezi jejich propagátory a odpůrci právě vrcholí.

Hráz mezi jednotlivými biologickými druhy byla poprvé prolomena v roce 1973. Experimenty pokračovaly zejména v USA, které jsou v současnosti největším producentem transgenních plodin. K tomu, aby GMO byly schváleny, není v této zemi potřeba předložit žádné nezávislé vědecké důkazy, toxikologické nebo dlouhodobé potravinové studie. Evropané jsou však opatrnější a potraviny s použitím GMO v naprosté většině odmítají. Proto je některé koncerny začínají ze svého sortimentu stahovat.

Darwinova teorie dostala na frak

Budeme pěstovat geneticky "vylepšený" dobytek... Evoluční teorie Charlese Darwina může být díky GMO převrácena naruby. Vědci z Purdae University v americkém státě Indiana vložili do jednoho druhu akvarijní rybky lidský růstový hormon. Díky němu ryby rostly rychleji a v dospělosti vážily více. Proto tito samci také více přitahovali pozornost samiček. Z "vylepšených" ryb se však reprodukčního věku dožily pouze dvě třetiny. Během několika generací by pravděpodobně druh vyhynul. Vědci začali hovořit o tzv. trojském genu - modifikace ryb se na první pohled jeví dobře, ale ve skutečnosti přináší zkázu. Je to opak Darwinovy teorie, neboť snížená životaschopnost geneticky pozměněných jedinců přivádí populaci k vyhynutí, tvrdí vědci.

První geneticky modifikované ryby byly vyvinuty na počátku 90. let. Jejich komerční chov zatím nebyl povolen, ale ochrana proti jejich úniku z pokusných nádrží do volné přírody dokonalá není. Uvažuje se také o chovu kuřat a prasat odolných proti nemocem, i ovcí, které budou dávat více vlny. Pokusy se superprasaty, která se sotva udržela na nohou a trpěla srdeční slabostí, byly po protestech ochránců zvířat zastaveny. Při jiných kombinacích se do bramborových sazenic implantuje gen polárního platýze, aby byly odolné vůči mrazu.

(Pokračování v příštím čísle)

VĚRA KEILOVÁ

Ekologií a zdravým způsobem života se zabývá např. pořad Poradna o zdraví (ČRo 2 - Praha, každé pondělí 10.37), Živá voda (ČRo 1 - Radožurnál, každé úterý 11.35), Zeměžluč (ČRo 6/Rádio Svobodná Evropa, pátek 11.10, sobota 12.10)