číslo 22/2001
vychází 21. května

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Hromkova kytara si s kapelou rozumí

Kytarista Michal Hromek je jedním z nepříliš početné skupiny českých muzikantů, kteří o pozornost publika neusilují prostřednictvím laciných námluv s komercí, a přesto se jim daří oslovovat stále širší spektrum posluchačů.

Absolvent pardubické konzervatoře píše vlastní kompozice, ale zabývá se také adaptacemi tradičních anglických, irských, ale i moravských a českých skladeb. Vydal již šest autorských alb, z nichž bezpochyby nejúspěšnější je Keltská kytara (1990). Právě toto album v licenci vydala také kanadská firma Holborne a její zásluhou se desky jen v Kanadě prodalo na sedmdesát tisíc kusů. Držitel kanadské platinové desky je od té doby v propagačních materiálech uváděn jako nejprodávanější český interpret v zahraničí.

Na jaře tohoto roku vydané, v pořadí už šesté, Hromkovo album Consort Music je logickým vyústěním předešlých titulů, počínaje zmíněnou Keltskou kytarou, přes alba U lva a jednorožce (1992), Folk-Baroque And Other Rags For Guitar (1994), The Wild Mountain Thyme (1996) a konečně Five Bells (1999). Také na Consort Music Hromek střídá úpravy nejrůznějších skladeb s vlastními kompozicemi, ač původní díla převažují. Album je ale pozoruhodné i z jiných důvodů.

Především jde o nahrávku, na které Hromek konečně nalezl odpovídající doprovod. Přestože je skupina Michal Hromek Consort tvořena hudebníky, kteří společně už v minulosti pracovali, žádná z předešlých Hromkových kolekcí nebyla tak pestrá a žádnou neprojasňovala taková míra vzájemného muzikantského porozumění. Navíc jsme svědky nezpochybnitelné hráčské virtuozity. Vedle Hromka jsou členy souboru ještě flétnista Jakub Klár, hráč na housle a violu René Vácha a bicí nástroje, ale také cembalo, vibrafon a klavír obhospodařující Daniel Mikolášek, přičemž Vácha a Mikolášek jsou členy České filharmonie, což jen dokresluje, s jakými instrumentalisty máme co do činění.

Jakub Klár, Michal Hromek, Daniel Mikolášek a René Vácha při natáčení písní, které si můžete poslechnout na stanici ČRo 2 - Praha v pondělí 28. května po 21. hodiněAlbu Consort Music je vlastní také žánrová otevřenost a byť křečovitě nezdůrazňovaná, přesto patrná snaha zaujmout i posluchače, kteří s komorní instrumentální hudbou dosud neměli tu čest. V této souvislosti stojí za zmínku dvě skladby legendární britské kapely Jethro Tull, přesněji řečeno jejího lídra, zpěváka, skladatele a flétnisty Iana Andersona, Wondering Aloud a Acres Wild, které jsou v Hromkově úpravě a v podání jeho kapely snad ještě přitažlivější než "originál". I to činí z nové desky "keltského kytaristy" událost.

MILAN ŠEFL

(Michal Hromek Consort: Consort Music. CD, 40 minut. Vyd. Indies Records, 2001)