číslo 19/2001
vychází 30. dubna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 9. 5. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 18.30 hodin

Zapletalovi Půlnoční pěšci

Román Půlnoční pěšci, který Vltava vysílá ve dvanácti pokračováních, byl vydán v roce 2000. Volně navazuje na autorův bestseller z roku 1986 Půlnoční běžci, kterého se prodalo 100 tisíc výtisků a vyšel v několika vydáních.

Spisovatel Zdeněk Zapletal se narodil roku 1951, absolvoval Farmaceutickou fakultu UK v Bratislavě. Deset roků pracoval jako lékárník, pak vystřídal různá zaměstnání. Ze svých zkušeností pochopitelně těží při psaní románů.

Román Půlnoční pěšci se odehrává ve Zlíně a jeho okolí. Půlnoční běžci o patnáct let zestárli a zpomalili tempo. Doktor, Baron, Inženýr i Pilot možná někdy na konci 80. let našli sami sebe, ale zatímco se všechno kolem nich změnilo, opět se sami sobě ztratili. Jak říká autor: "V jejich životech začínají převládat nostalgické slogany typu nic už není jako dřív a smířlivé mantry ve stylu lepší už to nebude." Hrdinové znovu pochybují, nevědí, hledají - ve světě, kde "neexistují už žádná pravidla a nefungují žádné pravdy". S osudy těchto pěšců se čtenář a posluchač ocitá v prostředí komerční rozhlasové stanice, pochybné advokátní kanceláře, stavební firmy, která těží z kontaktů s představitelem vysoké politiky, ale i v autobazaru, jehož majitel pořádá hazardní závody aut pro prominentní mládež. Nahlížíme do rodin s málo fungujícími vztahy, sledujeme rozpady partnerství a ztráty životních perspektiv. Hrdinové románu jsou však chtě nechtě stále on the road, takže od nich nakonec neuslyšíme nic jiného než "Jedeme dál".

Četbu na pokračování natočil v Českém rozhlase Brno režisér Petr Dufek s hercem Zdeňkem Junákem.