číslo 19/2001
vychází 30. dubna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 7. 5. 2001 ČT 2 - 23.20 hodin

Objevný pohled na život Hollywoodu

Nový americký seriál Hollywoodští rivalové přináší v mnohém objevný pohled na slavnou éru hollywoodských hvězd, která kulminovala zejména ve 30. a 40. letech, pokrývá však i období následná. Každá část přináší jakýsi srovnávací portrét vybrané dvojice umělců, kteří měli k sobě typově blízko, ztvárňovali obdobné role a v téže době soupeřili o přízeň publika. Autoři seriálu zjišťují, co oba protagonisty spojovalo a čím se lišili, vyprávějí o jejich cestě k úspěchu. Spatříme nejen výpovědi pamětníků či hodnotící komentáře, ale též cenný obrazový materiál - výňatky z nejslavnějších filmů a především unikátní upoutávky na ně, často provázené dnes bombasticky znějícími texty. Názorně se tak odkrývá mentalita oněch dob, získáváme jasnější představu o tom, jak vypadala tehdejší reklama a propagace, jak se publikum přesvědčovalo o mimořádnosti nabízeného projektu.
Jaké osobnosti v seriálu defilují? Vesměs ty, jež přežily svou éru a jejichž filmy většinou známe i z televizních obrazovek. Jako první to budou představitelé drsných chlapů James Cagney a Humphrey Bogart - oba se zapsali do dějin světového filmu několika mimořádnými rolemi (Cagneye jsme mohli vidět i ve Formanově Ragtime, Bogart se proslavil zejména zcyničtělými soukromými detektivy např. v Maltézském sokolu či Hlubokém spánku). Celkem patnáct částí připomene další slavné dvojice: Do nejvzdálenějšího dob němé kinematografie se vrací dvojportrét geniálních komiků Charlieho Chaplina a Bustera Keatona. Představí se tanečníci Gene Kelly a Fred Astaire, zajímavé je srovnání hvězd z dávných hororů Bely Lugosiho a Borise Karloffa. Nechybějí ani hašteřivé herečky, žárlící na své konkurentky, třeba Bette Davisová a Joan Crawfordová či Marilyn Monroe a Jane Mansfieldová.
Výběr je opravdu široký: jeden díl je dokonce věnován dvojici slavných psů, Rin-Tin-Tinovi a Lassii, na své si přijdou i příznivci slavných sci-fi seriálů Star Trek a Star Wars (neboli Hvězdné války). Seriál poskytuje příjemné, zábavé a přitom v mnohém poučné ohlédnutí do dob, kdy světu vládla hollywoodská továrna na sny.

JAN JAROŠ


Úterý 8. 5. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Všichni moji blízcí

Příběh, který začíná v říjnu 1938, po osudovém mnichovském diktátu, sleduje ozvěny velkých zlomových událostí, jak se odrážely v rodině okresního lékaře doktora Jakuba Silbersteina. Veselého optimistického chlapíka, který nikdy neztrácel humor a naději v lepší zítřek, protože věřil, že slušnost, poctivost, pravda a tolerance nemohou nezvítězit. V duchu masarykovských a sokolských ideálů vychovává svého desetiletého syna Davida, na kterého působí přirozeně i další členové této velké rodiny. Ale jak už to bývá, největší a nejsilnější vliv na Davida nemá rodina, ale jeho věrná kamarádka Soša. Devítiletá uličnice, dcerka chudého obchodního cestujícího, kterou submisivní David bezmezně ctí a miluje. V těch pohnutých časech vzrůstající nacistické rozpínavosti se naši hrdinové, stejně jako miliony jiných, radují, milují, hádají, věří i pochybují...


Středa 9. 5. 2001 ČT 2 - 21.30 hodin

Dobré zprávy o medicíně

Nový pořad Diagnóza vznikl z iniciativy Společnosti VVV (Věda, vzdělávání a veřejnost). "Jde nám o to, abychom na základě působivého lidského příběhu představili moderní medicínu, lékařský um a novinky z léčebných postupů a technik," říká vedoucí projektu Jaromír Herskovič. "Našeho hrdinu - pacienta - se snažíme sledovat od stanovení diagnózy přes lékařský výkon až k vyléčení." Autoři dodávají, že se snaží "prezentovat vědu pozitivním způsobem a ukázat, že doktoři něco umějí. Zkrátka - přinášet dobré zprávy o medicíně".
Vlasta Chramostová rehabilituje ve vodě po operaci kolenního kloubuDiagnóza se vysílá vždy ve středu večer a občas se tedy střídá s fotbalem. "Vyměnili jsme večerní čas za středu," přiznávají tvůrci projektu, ale zatím se zdá, že to byl docela výhodný obchod. Dosud se podařilo odvysílat téměř desítku pořadů (např. o léčení mozkových nádorů, o Parkinsonově chorobě, o dětské vrozené srdeční vadě, o pomoci hluchým postřednictvím špičkové elektroniky atd.) a sledovanost cyklu roste. Z počátečního 11. místa mezi nejsledovanějšími pořady ČT 2 se postupně vyšplhal na první pozici. Dvě nejnovější části uvidíme v květnu a červnu: dokument o náhradě kolenního kloubu natočil Petr Zrno, o operacích těžkých případů epilepsie Olga Sommerová. (Protagonistkami prvního snímku jsou dvě známé osobnosti: herečka Vlasta Chramostová a Jana Navrátilová, maminka tenistky Martiny.) Olga Sommerová si cyklus pochvaluje: "Jsem ráda, že takový projekt existuje a že se na něm mohu podílet. Celý život vlastně dělám osvětu - a tohle je dobrá a potřebná osvěta. Při natáčení jsem se nejdřív trochu ostýchala, byla to totiž moje první operace v životě a nechtěla jsem při náročném výkonu překážet. Ale ukázalo se, že lékařům se cyklus Diagnóza líbí a rádi se mnou spolupracovali." Režisérka už plánuje další dokumenty.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Čtvrtek 10. 5. 2001 PRIMA - 19.55 hodin

Útesy lásky

Romantický příběh podle Rosamunde Pilcherové má tentokrát zápletku takřka detektivní. Majitel londýnského nakladatelství Ben je v něm náhodou vystaven krizové situaci v kabině malého letadla a po přistání se seznamuje s neodolatelnou June. Vášeň, jíž vzplane, přiměje Bena opustit Londýn, nakladatelství i přítelkyni Rebeccu a uchýlit se na venkov, kde s June prožije tři nezapomenutelné dny. Pak ale zjišťuje, že jeho nová láska je manželkou muže, s nímž se na venkově spřátelil. A ten se vzápětí zřítí z útesu a umírá. Byl to opravdu Ben, kdo z posedlosti zatoužil po přítelově smrti?
Režie Erich Neureuther. Hrají Gerit Kling, Voler Lechtenbrink, Johannes Brandrup, Ursula Gottwaldová, Christina Plateová a další.


Pátek 11. 5. 2001 NOVA - 21.45 hodin

Ohňostroj marnosti

Sherman McCopy je úspěšný mladý muž z Wall Streetu, který má všechno, co si takový muž může přát. Přepychový dům, rodinu, luxusní auto a pochopitelně luxusní milenku, vdanou Marii Ruskinovou. Jednoho dne cestou na letiště Sherman špatně zahne, ocitne se s Marií v chudinském Bronxu a tam v panice porazí mladého černocha. Aby nevyšel jejich vztah najevo, přesvědčí Marie milence, aby nic nehlásil. Jenže každý, kdo se kolem případu černocha poraženého luxusním mercedesem nachomýtne, se z něj snaží pro sebe vytřískat maximum.
Režie Brian De Palma. V hlavních rolích uvidíte Toma Hankse, Bruce Willise a Melanii Griffithovou.


Sobota 12. 5. 2001 ČT 1 - 21.05 hodin

Zážitkům z války nelze utéci

Meryl Streepová za hlavní roli ve filmu Sophiina volba získala OscaraRomán Williama Styrona Sophiina volba, známý i z českého překladu, byl přivítán jako další pronikavý ponor do zákoutí zmučené lidské duše, ochromené trýznivými zážitky z válečné minulosti. V příběhu, odehrávajícím se nedlouho po skončení druhé světové války, vévodí rozporuplná postava mladé ženy, která přežila koncentrační tábor i s děsivou volbou, k níž byla násilně donucena. Autor vypráví s místy až šokující otevřeností - zkoumá citovou závislost i náruživý sex, předestírá předivo znepokujících tajemství i předsudků, které hrdiny obklopují.
Když se roku 1982 režisér Alan J. Pakula rozhodl tento náročný román zfilmovat, musel otesat úvahové pasáže a motivickou košatost, v širokém časovém záběru objasňující kořeny pozdějších traumat. Základní dilema, s nímž se hrdinka jen obtížně vyrovnává, ovšem zanechal - retrospektiva zasazená do koncentračního tábora patří k tomu nejpůsobivějšímu, co ve světové kinematografii na dané téma vzniklo. Zdařile postihl prudérní a v mnohém i pokrytecké ovzduší těsně poválečného období v americké společnosti, sugestivně vyjádřil, jak si peklo na zemi dokáže připravit člověk sám. Příběh rozehraný mezi začínajícím spisovatelem Stingem a jeho nejbližšími přáteli, milenci Nathanem a Sofií, vyniká pečlivě budovanými emotivními zvraty, kterými prochází jejich spalující, sebezničující vztah. Režisér se mohl opřít o vynikající herce, zvláště pak o Meryl Streepovou v titulní ženské roli - dokázala postihnout i nejjemnější záchvěv hrdinčina nitra. Za svůj výkon získala Oscara. Jejími partnery jsou Kevin Klein, jenž Stinga ztvárnil s něžnou vstřícností i náhlou brutalitou, a Peter MacNicol (nyní jej proslavila Ally McBealová), který nesmělému mladíčkovi Nathanovi vtiskl mladistvou ojíněnost.

JAN JAROŠ


Neděle 13. 5. 2001 NOVA - 16.05

Zázračné přistání

Neobyčejné hrdinství obyčejných lidí postavených tváří v tvář děsivé tragédii, v televizním filmu natočeném podle skutečné události. Když 28. dubna 1988 vstupoval na Havajských ostrovech zkušený pilot Bob Schornstheimer se svou kolegyní Mimi Tompkinsonovou do pilotní kapiny, aby se připravili k pravidelnému letu mezi Hilo a Honolulu, ani jeden z nich netušil, že se zanedlouho zapíše do historile letecké dopravy. V okamžiku, kdy letadlo s devadesáti cestujícími na palubě dosáhlo nadmořské výšky osmi tisíc metrů, ozvala se totiž děsivá rána a velká část střechy zmizela, vyrvána a smetena z trupu obrovskou silou. Jen díky obratnosti obou pilotů se znovu podařilo získat nad těžce poškozeným strojem kontrolu...
Režie Dick Lowry. Hrají Wayne Rogers, Connie Sellecová, Ana-Aliciová, Nancy Kwanová, James Cromwell, Jay Thomas a další.