číslo 19/2001
vychází 30. dubna

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Na židovské téma se skupinou Chesed

Český rozhlas 2 - Praha, 7. května 21.04 hodin

Hebrejské slovo "chesed" vyjadřuje lásku či milosrdenství. Členové stejnojmenné pražské skupiny si asi nemohli zvolit věrnější název - jejich hudbu, zaznamenanou na bohužel poměrně kratičkém cédéčku Židovské písně, charakterizují totiž zmíněné výrazy nejvýstižněji. Hudba skupiny Chesed je opravdu milosrdná a láskyplná - zabývat se tedy v tomto případě vyhledáváním odpovídajících stylových škatulek by nebylo na místě. Nehledě na to, že bychom je stejně nalézali jen velmi těžko.
Chesed, to jsou zpěvačky Zuzana Wirthová a Monika Břenková, houslistka a violistka Kamila Dolečková a kytarista Jan-Matěj Rak, ovládající i hru na akordeon a balalajku. Skupina vznikla před několika lety a od svých začátků se plánovitě věnuje interpretaci lidových a duchovních židovských písní. Jde jednak o písně v hebrejštině, se starozákonními texty, jednak o písně v jazyce jidiš, starém asi tisíc let a užívaném židovskými obyvateli střední a východní Evropy.
Vzhledem ke svému zaměření je skupina Chesed častým hostem nejrůznějších slavnostních okamžiků, pořádaných židovskými obcemi a organizacemi, ale už se stihla etablovat také na české folkové scéně - loni slavila velký úspěch třeba na festivalu Zahrada, pravidelně vystupuje i v rámci přehlídek Prázdniny v Telči nebo Folková růže v Jindřichově Hradci. Dalším místem, kde se soubor v minulosti již několikrát uplatnil, jsou koncertní akce, zaměřené proti rasové a náboženské nesnášenlivosti, například festival Tolerance.

V bukletu alba Jan-Matěj Rak zdůrazňuje, že Chesed se nesnaží o folkloristicky přesné zachycení židovských písní, nýbrž o jejich osobitou interpretaci. Ale nejen proto hudba této skupiny oslovuje mnohdy velmi mladé publikum. Vedle jiskrnosti, s jakou Chesed rekonstruují židovský písňový odkaz, je to zásluha také nemalé míry optimismu, který většinou skladeb prostupuje a jenž je pro tento ranami osudu stíhaný národ příznačný.

MILAN ŠEFL

(Chesed: Židovské písně. CD, 38 minut. Vyd. Indies Records, 2001)