Zpět na titulní stránku

číslo 43

Zpět na titulní stránku

vyšlo 16. 10. 2006

Televizní glosář


...JANY CIMBUROVÉ

Konečně dobrá neděle

Byl to týden plný napětí - a nejen toho politického. V úterý jsme se mohli hezky bát s manipulátorem mysli Derrenem Brownem, ve čtvrtek nás hrůza polévala při čtení titulků filmu Stanleye Kubricka Barry Lyndon (v jeho úvodu, bohužel, chybělo vysvětlení, že nekvalitní titulky musela Česká televize převzít od distributora a nesměla do nich zasahovat), příjemné napětí naopak v sobotu nabídl osvědčený Duch. Tvůrci tohohle amerického oscarového trháku totiž dokázali udržet v rovnováze napětí, sentimentalitu a humor.

S jistou nadsázkou lze říci, že o totéž šlo i Viktoru Polesnému v případě televizního snímku Zastřený hlas, který odvysílala Česká televize v neděli večer. Komorní příběh rodiny, do jejíhož života vlastně hned dvakrát zasáhl pedofilní násilník, napsal Ondřej Vogeltanz. Scenáristovi i režisérovi se povedlo vytvořit nervní a dusnou atmosféru - a byli by se přitom obešli i bez poněkud degradující retrospektivy, v níž matka v podání Vilmy Cibulkové vzpomíná na vlastní znásilnění. Scéna ke konci filmu, kdy se jde na dávného útočníka podívat, je výmluvná sama o sobě - ani nemuselo padnout tolik slov, Cibulková by dokázala potřebné říci jen mimikou.

Přebytečné množství slov bylo ostatně bolestí celého filmu. Inscenačně zručnému a nápaditému Polesnému bylo často jen na obtíž. Zaujal mě také fakt, že ženské postavy byly daleko věrohodněji napsané i zahrané než postavy mužské - zejména na těch vedlejších (soused Reného Přibila, ředitel Pavla Nečase aj.) bylo až příliš znát, že slouží jen coby slepá stopa. V obsazení klíčové postavy skutečného násilníka pak sáhl zcela vedle režisér - koho už někdy napadne vytáhnout ubohého Roberta Jaškowa ze škatulky úchylů a podivínů? Slibný byl naopak výkon mladičké Anety Krejčíkové v roli oběti: její Olinka působila ve všech situacích věrohodně. Po všech akademických Obětech a sterilních zelenkovských detektivkách jsme se v neděli konečně dočkali díla, z něhož - alespoň tu a tam - pořádně zamrazilo.

Autorka je televizní publicistka