Zpět na titulní stránku

číslo 41

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 10. 2006

Nalaďte si


UŽIJ DNE

Sobota 14.října, Český rozhlas 2 - Praha, 16.05 hod.

Naďa Konvalinková radí jak žít a užívat

Užívat se dá mnohé - léky i pěkný den. Ale jak žít, abychom nepromarnili ani chviličku a měli pocit, že užíváme dostatečně? To nám poradí herečka Naďa Konvalinková se šarmem sobě vlastním. Má to štěstí, že se jí neustále dějí nejrůznější příhody, a díky tomu se jí každý den stává svátkem.

Například těsně před vstupem na jeviště si ještě v rychlosti zavazuje zástěru, pak vejde na scénu a zatáhne oponu. To proto, že si místo zástěry uvázala kolem těla provaz, kterým se opona zatahuje. Není to nádhera ? Není to obohacení divadelní inscenace a pro diváky zážitek, na který nikdy nezapomenou?

S Naďou Konvalinkovou se lze setkat v Divadle ABC. A to například v inscenaci hry Oscara Wilda Jak je důležité míti FilipaPo poradě s přítelkyní Květou Fialovou odepsala na inzerát, slibující radu, jak zhubnout. Přiložila i požadovanou stokorunu. Dostala pak poštou obálku s lístečkem, na kterém bylo napsáno: Nežer, … Místo teček tam bylo vypsáno jméno jednoho živočicha, kterého známe ze stájí. No, ale rada je to dobrá. A jak známo, každá rada je drahá.

Naděnka si na příhody, které ji pronásledují, zvykla. Nediví se jim. To jenom my se smějeme, když je vypráví. Ale mnohdy jsou to okamžiky téměř tragické – když se dějí. Ráda pak na ně vzpomíná, což ukazuje, že nic v životě není tak horké, jak se v prvním okamžiku může zdát. Po létech i tragédie může být k smíchu. Například takový Hamlet. Kdysi v něm hrála Ofélii. V jedné scéně, když plakala na rameni svému tatínkovi, který ovšem stál zády k obecenstvu, jí dobrý tatíček (vlastně herec Václav Neužil, který tatíčka představoval), zpíval tiše do ouška: Už troubějí na horách jeleni. Vydržte pak místo smíchu vytrvale plakat!

O těchto vzpomínkách Naďa Konvalinková v pořadu vyprávět nebude. Jsou ale zdrojem její životní filozofie. Díky podobným zkušenostem ví o životě své a podle toho se snaží nejen žít, ale taky užít. A to nám všem poradí v pořadu redakce zábavy Užij dne. Jak jistě uznáte, jedná se o půlhodinku poučnou a určitě i užitečnou. Ostatně, jak bychom správně užívali, kdybychom nevěděli jak na to. Ve škole se učíme slovíčka, kotrmelec,biologii, dějepis – ale naučil nás také někdo žít ? Nejvyšší čas brát naše doučovací kurzy!

VLADIMÍR BERNÁŠEK