Zpět na titulní stránku

číslo 41

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 10. 2006

Televizní glosář


...JANY CIMBUROVÉ

Seriálový podzim se rozjel naplno

Snad ještě nikdy v historii českých televizních stanic nebyli diváci vystaveni tak brutálnímu dilematu: denně jsou jim předkládány i tři původní dramatické seriály zároveň. Podívejme se na ně den po dni.

V pondělí proti sobě nastupují reprízovaná Pojišťovna štěstí na Nově, klasicky koncipovaná klasika, bez rizika cílená na milovníky starých dobrých dietlovských opusů. To Prima svou novinku Letiště zřejmě zaměřila na publikum spíše mladší, ale na ně létají seriálová letadla až příliš nízko a pomalu. Záchranáři na ČT už jednou obrazovkami prošli - ublížil jim především český dabing, který ruší znovu a vždycky rušit bude. Ačkoli jde koprodukční česko-slovenský projekt, vlastně jej de facto musíme brát jako zahraniční. Smutné.

Seriál o rodině Horákových přebírá úspěšné zahraniční schéma V úterý proti sobě bojují dva tradiční nesmiřitelní soupeři: Ordinace v růžové zahradě na Nově a Rodinná pouta na Primě. Zatímco tvůrcům Ordinace se sice těžce, ale přece jen daří udržet jistou kultivovanost, Rodinná pouta jsou už od první řady typickou ukázkou primitivní telenovely - se vším, co k tomu patří. ČT v tento den vysílá zábavu. V létě se osvědčila, netřeba riskovat změnu. Zato středa... Tady se objevují dva experimenty proti sobě: primácké Letiště se utkává s Horákovými na ČT, seriálovým formátem převzatým ze zahraničí. Horákovi jsou takové malé televizní neštěstí. Docela dobře si je lze představit coby svěží zahraniční sitcom pro teenagery, jenže v českém podání jde o uvadlou, koňskou hubou prošlou kytku - a cílová skupina? Bůh suď. A když se dva perou, třetí se směje. Takže na tom vydělá Pojišťovna štěstí. Ve čtvrtek se znovu navzájem drtí Ordinace s Pouty, a překombinovaní britští Podfukáři na tom opravdu nic nezmění.

A v těchto třeskutých bojích nenápadně vychází hvězda kvalitních dokumentů. On takový grizzly nejen že dobře vypadá, ale hlavně je opravdový. A to zatím žádná z postav uvedených seriálů nedokázala.