Zpět na titulní stránku

číslo 31

Zpět na titulní stránku

vyšlo 24. 7. 2006

Nalaďte si


ČETBA NA POKRAČOVÁNÍ

Od pondělí 31. července, Český rozhlas 3 - Vltava, 18.30

Hugův Muž, který se směje

Victor HugoRomán Victora Huga Muž, který se směje (1869), z něhož je připravena rozhlasová četba na pokračování, se odehrává v anglickém prostředí na přelomu 17. a 18. století. Autor o této své knize napsal, že její titul by měl znít spíš Aristokracie. Psal ji v letech 1866–1868 v Bruselu a na ostrově Guernesey.

V příběhu chlapce jménem Gwynplaine, jemuž byl únosci znetvořen obličej do výrazu věčného „úsměvu“, se syn nejpřednějšího šlechtice stane jarmareční zrůdou, aby nepřekážel královské vůli či spíše pomstě na otci republikánovi. Čtyřčlenná skupina komediantů bojuje o existenci v souboji s mocnými i se svými komediantskými nepřáteli. Skupinu tvoří starý učený a v samomluvě filozofující komediant, jeho čtyřnohý pomocník vlk a dva milenci, slepá dívka a mladík, kteří ve svém neštěstí prožívají silný vzájemný cit.

Příběh s až monumentálně vykreslenými charaktery, odehrávající se na pozadí strohých anglických zákonů postcromwellovské éry, nás zavádí do prostředí kočovných tlup, mezi lidi z předměstí, mezi námořníky, do žalářů i do paláců. Řada dramatických situací přináší množství nečekaných zvratů.

Francouzských básník, dramatik a romanopisec, jeden z největších autorů francouzského písemnictví 19. století Victor Hugo (1802 – 1885) projevil ve svých prózách umění mistrné historické evokace a dal v nich průchod i svým sociálním názorům. Román Muž, který se směje můžeme směle zařadit po bok jeho známějších knih Zvoník od Matky Boží či Bídníci.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování z překladu Miroslava Vlčka připravila Helena Fabelová. Natočena byla v roce 1980. V režii Jana Lormana účinkují Jaroslav Konečný, Jiří Samek, Jaroslav Someš, Blanka Zdichyncová, Eva Wimmerová. Hudební improvizace Štěpán Rak.

(tur)