Zpět na titulní stránku

číslo 30

Zpět na titulní stránku

vyšlo 17. 7. 2006

Nalaďte si


VÝLETY S VLTAVOU

Pondělí až pátek, Český rozhlas 3 - Vltava,
od 8.10 do 8.25 premiéry, od 15. 45 do 16.00 reprízy

Horkovzdušným balónem za pěti legendami

„Stoupáme?“ - „Ne! Naopak! Klesáme!“ - „Je to ještě horší, pane Smithi! Padáme!“

Zatímco posádka roztahuje balonovou plachtu, pilot Cápa připravil koš a hořáky. Jenomže to ještě neznamená, že se poletí. Stačí, aby trochu zesílil vítr, a všemu je konec.Pár vět - a dobrodružná povaha je rázem vtažena do děje. Máloco má v sobě tolik romantiky jako let balónem, což Jules Verne asi dost dobře věděl. A protože povahy rozhlasových reportérů jsou hodně dobrodružné (jaký jiný důvod by je k takovému povolání vedl, že?), zrodil se nápad: když Výlety s Vltavou, tak balónem! A navštívíme taková místa, která i shora lákají dobrodružstvím, duchem, legendou.

Lákavý nápad ovšem zdaleka neznamená, že je hotovo. A vězte, že jsme panu Verneovi začali závidět svět fantazie, v němž je leccos dráždivě jednoduché. Vůbec nejde o to sehnat balón - to se v dnešních dobách dá. Ve Slaném sídlí principál vzduchoplavecké společnosti Josef Capoušek, přezdívaný Cápa, který rád poslouchá Český rozhlas. O ochotu nebyla nouze - proletět se na rozhlasových vlnách má i pro pilota něco do sebe. Jenomže o tom, zda se poletí, nakonec rozhoduje svatý Petr - a s ním tentokrát nebylo lehké pořízení. Zatímco hrdinové Verneova Tajuplného ostrova mohou startovat v bouři a v Pěti nedělích procestovat půl zeměkoule, skutečnost je o dost prozaičtější: jakmile se obracejí lístky na stromech, už se startovat nesmí. Takový vítr je přílišný a cestování nebezpečné. A věřte nebo ne, dnů, v nichž fouká tak, jak má, je v roce pomálu.

A tak jsme zažívali spíš pět neděl touhy po balónu. To třeba Cápa zavelel: zítra v pět ráno v Bělé pod Bezdězem! Na takovou výpravu se vstává v půl třetí. A v půl šesté, sotva se roztáhne balonová plachta a připraví hořák, začnou se obracet lístky na stromech… Nu, sledujte, jak to dopadlo.

Legendární místa vám ovšem rádi slíbíme. A průvodce máme báječné: třeba Jizerkou, nejtajemnější osadou Jizerských hor, procházíme s Miloslavem Nevrlým, autorem Knihy o Jizerských horách. Navštívíme i chalupu, v níž svou legendární knihu psal, a zastavíme se i u Safírového potoka, jehož poklady lákaly na Jizerku odedávna. A uslyšíte i příběh Hnojového domu - živoucí legendy legend.

Jiný výlet oživí příběh o blanických rytířích. Navštívíme Veřejovou skálu, kde se údajně dá vstoupit k nim do podzemí, a palouk, na kterém provádějí svoje cvičení. Ale jak uslyšíte od ředitele Muzea Podblanicka Radovana Cádera, je to s těmi pověstmi docela, ale docela jinak.

A další legenda: hrad a zámek Houska. Že nevíte, kde to je? Ale to je chyba. Cesta tam vás zavede do nejkrásnějších míst Kokořínska. A pokud máte štěstí, že vás provází kastelán Miroslav Konopásek, vyvstane před vámi celá série záhad. Kterým tajemným silám měl zdejší hrad bránit? Prý je na rozdíl od jiných stavěn tak, aby zastavil nepřítele zevnitř, nikoli zvenčí! Poslouchejte…

Naproti tomu Bezděz prý každý zná. Ale to, co vypráví kastelán Jan Jurička, se i tak poslouchá dobře a rádo. O slavném vězni na Bezdězu, ale i o poštolkách v hradních zdech - a pak také o čertu, který stavěl půvabné kopce v zdejší krajině. A možná i o „čertech“, kteří měli „dočasný pobyt“ ve zdejších lesích a moc nechybělo, aby kvůli jejich raketám turisté úplně přišli o legendární hrad…

A ještě jedno zastavení: Valdštejn. Dříve dva hrady, nyní jeden, zato nejromantičtější z romantických. Bývalý kastelán Ladislav Koucký raději vypráví fakta nežli legendy, ale sám se vlastně legendou stal: jeho podání dějin láká k poslechu znovu a znovu. Valdštejn má ovšem i novinky: třeba hladomornu. Pokud jste tu naposledy byli před pár lety, ještě o ní nikdo nevěděl. Jak víme od současné kastelánky Andrey Koucké, procházíme se po Valdštejně v takové úplnosti, jakou by dřív turisté mohli závidět. A co zdejší poustevník slavného jména - Václav Karel Holan Rovenský? A co namalovaný poustevník, údajně s máchovskou tváří? To všechno láká k výletům. K více než pěti legendám. S balónem - i bez balónu!

TOMÁŠ ČERNÝ a PAVEL RYJÁČEK