Zpět na titulní stránku

číslo 28

Zpět na titulní stránku

vyšlo 3. 7. 2006

Nalaďte si


SOUZVUK

Neděle 16. července, Český rozhlas 3 - Vltava, 9.30

Secesní dáma před zrcadlem
Jsem vybledlý jen přízrak mládí svého,
jenž hledí na mne s výčitkou a něm,
jsem, co žít mělo, slabý odlesk všeho.

Ne, krásná nejsem. Sklo mne neošidí -
než nelkám, neb čtu sladkou pravdu v něm,
že oko tvé mne přec jen krásnou vidí!

Výtvarník Tavík František Šimon prý dal své Penélopě podobu Terezy DubrovskéStárnoucí žena stojí před zrcadlem. Je vzdělaná, kultivovaná, rodinné zázemí jí umožnilo rozvíjet mimořádné, všestranné nadání - jazykové, hudební a především literární. Je velmi zcestovalá, nezávislá, rozhoduje sama o sobě a má dost odvahy, aby nesla důsledky těchto rozhodnutí. K jejím přátelům patřila či ještě patří řada významných českých umělců, básníků, spisovatelů: F. X. Šalda, Jaroslav Kvapil, Jiří Karásek ze Lvovic a další. A přece se s postupujícími léty stále více ohlašuje samota. Muž, v jehož očích je teď krásná a jemuž věnuje nejvíce svých veršů, se jednoho dne z jejího života vytratí a způsobí jí bolest, které se už nikdy nezbaví.

Při četbě básní Terezy Dubrovské (1878–1951) se nabízí srovnání s věhlasnějšími autorkami, které do svých veršů naplno, bezohledně - nejvíce bez jakéhokoliv ohledu k sobě samým - vtiskly svůj úděl milující, vášnivé ženy: například s Marceline Desbordes-Valmorovou, s Marinou Cvetajevovou... Na jejím kontě je více než deset básnických knih (vydaných postupně převážně ve dvacátých a třicátých letech 20. století), na nichž dobová kritika oceňovala zpěvnost, kultivovanost výrazu, virtuózní zvládnutí formy sonetu. Dubrovská patřila k okruhu Vrchlického žáků (a epigonů), ale vstřebávala i vlivy modernějších autorů, například Bezruče nebo Tomana.

Dnes je, stejně jako mnozí jiní, víceméně zapomenuta. Za trpělivé listování básnickými sbírkami těchto „němých dělníků poezie“, jak je nazývá Ivan Slavík, bývá však čtenář odměněn objevem několika básní, ve kterých zůstal život a jedinečné rysy opravdové poezie.

I v některých verších Terezy Dubrovské stále žije kouzlo, pro něž byla tolika muži obdivována sama autorka: její noblesa, velkorysý a neuhýbavý postoj k životu, odvaha přijímat bez výhrad vše krásné i tíživé.

JAROSLAV HAVEL