Zpět na titulní stránku

číslo 19

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 5. 2006

Jak to vidí


Rudolf Křesťan, fejetonista

V POŘADU PSÁNO KURZÍVOU
Z autorova cyklu fejetonů na vlnách Českého rozhlasu 3 - Vltava

Pánubohu do oken

Velkému majetku se už v minulosti říkalo astronomický. Ovšem teprve v   nynějším století se začal naplňovat přenesený význam tohoto přídavného jména. V roce 2001 americký milionář Dennis Tito zaplatil astronomickou částku, aby se o kousínek přiblížil hvězdám coby první vesmírný turista v   historii. V následujícím roce se do výšin vydal Jihoafričan Mark Shuttleworth. Také majitel astronomického jmění a muž astro zájmů. I on vyndal z prasátka potřebných dvacet milionů dolarů. Oba shodně prohlásili, že si splnili dětský sen. Zároveň přiznali, že kromě nakouknutí pánubohu do oken je vzrušovala i skutečnost, že jsou průkopníky soukromého cestování do vesmíru.

V dalšího vesmírného turistu se v roce 2005 proměnil americký podnikatel Greg Olsen. Vepsal se do historie soukromých cest do vesmíru tím, že jako vysokoškolsky vzdělaný elektrotechnik a fyzik ji nepojal jen jako soukromou. Kromě jiného se spojil telemostem s americkými studenty a zasvěceně odpovídal na jejich otázky. Jestli platil za toto spojení separátní telekomunikační účet, není známo.

Po Olsenově cestě na Mezinárodní kosmickou stanici čeká letos na pouť do vesmíru další, už čtvrtý milionář. Japonský podnikatel Daisuke Enomoto. Měl by - podle agenturních zpráv - vzlétnout do výšin v   druhé polovině roku.

Jakmile se někam vydává Japonec, je to i pro vesmír znamení počínající masovější turistiky. Její rozvoj se už rýsuje. Vedle pořád ještě výjimečných a extrémně drahých několikadenních turistických pobytů na Mezinárodní kosmické stanici lze očekávat podstatně větší množství zájemců o chystané komerční několikahodinové lety do výše přibližně sto kilometrů nad povrch Země. Tedy na práh kosmického prostoru.

Společnost Virgin Galactic odhaduje cenu takové kosmické letenky "jen" na 200 000 dolarů. Zmíněná společnost zřejmě ví, o čem mluví. Oznámila totiž, že má v úmyslu v průběhu příštího desetiletí vyslat ze speciálního kosmodromu v Novém Mexiku na oběžnou dráhu postupně značné množství vesmírných turistů. Mezi prvními by měla být herečka Victoria Principalová, známá jako představitelka Pamely Ewingové v   seriálu Dallas.

Vzhledem k tomu, že ve výhledu jsou stále častější soukromé výlety do vesmíru, ať už na vzdálenost bližší či delší, přistoupil americký federální úřad pro letectví k sepsání návrhu pravidel a podmínek určených pro takové výletníky. Součástí těchto pravidel jsou i bezpečnostní požadavky kladené na uchazeče o tyto lety, aby se předešlo možnému teroristickému zneužití vesmírné turistiky.

Když už se zmiňuji o předpisech, není od věci připomenout i současné snahy některých profesionálních kosmonautů, aby ve vesmíru přestal platit takzvaný suchý zákon. Jistě by to přivítali i vesmírní turisté. O ruských kosmonautech je známo, že se jim podařilo do vesmíru propašovat alkohol, aby si tam zavdali. Současné mínění lékařů doporučuje jak ruské vesmírné agentuře, tak i americké NASA, aby v omezené míře - a ve výjimečných situacích - nějaký ten doušek povolily.

Ať už vesmírnou turistiku čeká jakákoliv budoucnost, jisté je, že se nacházíme na jejím prahu. Včetně varování ekologů, aby to na trasách do kosmu nedopadlo nakonec podobně jako na přeplněných silnicích. Stejně jako cestování pozemské, bude i vesmír nepochybně přitahovat stále více zájemců o výlety do dálav.

Japonský podnikatel, který se v současnosti připravuje kletu na Mezinárodní kosmickou stanici, nemá ze čtyřdenního vesmírného pobytu obavy. Víc se prý předem strachoval ze zdravotních vyšetření a testů. Když ruští lékaři "proklepli" jeho čtyřiatřicetiletou tělesnou schránku a shledali ji v dobré stavu, měl z toho velkou radost. Na předpokládaný zářijový start vesmírné lodě Sojuz se nyní připravuje ve známém Hvězdném městečku.

Komerční lety ruských Sojuzů organizuje americká společnost Space Advetures. Její mluvčí v   březnu oznámil, že byla podepsána smlouva už s dalším - tedy pátým - vesmírným turistou. Jeho jméno i národnost však nesdělil. Mluvčí uvedl pouze informaci, že dotyčný další vesmírný turista je z    Evropy.

Není tedy vyloučeno, že by mohl být i z    České republiky. Soudě podle žebříčku nejbohatších Čechů, v   úvahu by mohl z    finančního hlediska připadat i někdo z nich. Pokud by tomu tak bylo, pak ke sledovaným údajům o dotyčném bude jistě patřit i informace, jak ke svým prostředkům přišel. Uvádělo se to - a uvádí - u všech dosavadních vesmírných turistů. Například kapitál brzkého japonského vesmírného turisty pochází ze zisků jeho internetového portálu Live door.

Vydá se na cestu - stejně jako předchozí tři kosmičtí turisté - za už uvedenou dvacetimilionovou letenku. Rozumí se v dolarech. Když už se plácl přes kapsu, chce si toho užít. Z dětství mu zůstala záliba v   japonských komiksech. V současném věku 34 let je jeho nejoblíbenější postavou chrabrý Char Aznable. Podle některých zpráv se na cestu do vesmíru chce údajně obléknout jako on.

Maně si kladu otázku, do jaké postavičky z českých kreslených seriálů by se pro cestu do vesmíru stylizoval náš milionář, kdyby měl podobné hobby jako japonský podnikatel. Chtěl by si obléknout motýlka jako Ferda Mravenec? Případně se stylizovat do zelena jako Zelený Raul? Nebo jako některá z postav ztvárněných legendárním Kájou Saudkem? Pokud by to byla Saudkova figura Pepíka Hipíka, na jehož osudech jsem se před lety podílel jako jeden z    jejích komiksových scenáristů, dostal bych se tak do vesmíru malinko i já. A zadarmo! Takto zprostředkovaně bych se podobného letu zúčastnil s  potěšením. Ovšem jinak bych si netroufl. Ve vesmíru zatím nikdo nenamaloval turistické značky, a bez těch se na túry vydávám nerad.